Se apropie primăvara, iar pasionații de grădinărit se pregătesc să își înfrumusețeze curțele. Și cum primăvara este sezonul zambilelor, majoritatea se întreabă cum să le înmulțească. Există o metodă simplă care îți va transforma grădina într-un adevărat paradis al zambilelor.
Dacă și tu vrei să îți umpli curtea cu aceste flori extrem de apreciate pentru parfumul lor, trebuie să știi că cea mai comună, simplă și eficientă metodă de înmulțire a zambilelor este prin separarea bulbilor.
În fiecare an, bulbii mari produc bulbili mai mici, care pot fi replantaţi pentru a crește noi plante. Primul pas este ca la sfârșitul primăverii, după ce frunzele s-au uscat complet, să scoți bulbii din pământ.
Curăță-i bine de pământ și lasă-i să se usuce într-un loc aerisit. Când s-au uscat, separă bulbii mici de cei mai și păstrează-i într-un loc răcoros până în toamnă.
Plantează-i în sol bine drenat, la o adâncime de aproximativ 10-15 cm, iar în primăvara următoare vei avea noi zambile din bulbii dezvoltați.
O altă metodă pentru înmulțirea zambilelor este prin divizarea manuală a bulbilor. Dacă vrei să accelerezi procesul de înmulțire, poți folosi o metodă utilizând un cuțit steril. Taie ușor baza bulbului pentru a stimula producerea de bulbili.
Apoi, păstrează bulbii tratați într-un mediu umed și cald pentru câteva luni. După ce bulbilii s-au format, aceștia pot fi plantați și îngrijiți ca orice alt bulb de zambilă.
Totodată, mai există și înmulțirea prin semințe, însă, este o metodă mai puțin utilizată, deoarece necesită mai mult timp pentru ca plantele să ajungă la maturitate.
Tot ce trebuie să faci este să recoltezi semințele din capsulele de semințe mature și să le plantezi într-un sol nisipos, ce este necesar să fie menținut umed. În acest caz, germinarea poate dura mai mulți ani, iar florile vor apărea după aproximativ 4-5 ani.