Primăvara vine cu o mulțime de vitamine pe care le putea lua, simplu, din legumele pe care țăranii le vând zilele acestea în piețe. Loboda, leurda, spanacul, ștevia și urzicile sunt doar câteva dintre ele. O idee despre cum putem mânca sănătos, dar și despre cum putem da “culoare” mâncării din farfurie ne dă Radu Anton Roman și a sa rețetă inegalabilă de ciorbă de lobodă.
”Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor), un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice”, relata Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) despre acest fel de mâncare, potrivit Click!.
Ingrediente1 kg lobodă 1 litru borş 200 ml iaurt 1 ou 1 ceapă 1 morcovpiper, sare (după gust)verdeaţă: leuştean 1 linguriţă hrean ras 1 căpăţână mică usturoi (asta-i contribuţie oltenească!) .Mod de preparareSe spală bine loboda, se taie în tăieţei laţi.Se toacă ceapa, se rade pastă morcovul.Se pun toate astea la fiert cu piperul în 2 litri apă clocotită.După 30 de minute se acreşte cu borş, se adaugă usturoi pastă, sare – încă 1-2 minute de clocote.Se bate oul cu iaurt şi puţină zeamă de ciorbă.Se toacă leuşteanul.Se trage de pe foc, se drege cu iaurtul bătut şi hrean, se presară leuşteanul.