Cel mai vast centru de conservare dedicat ornitorincilor din lume și-a întâmpinat primii rezidenți, marcând un pas semnificativ în protejarea acestui mamifer semiacvatic exclusiv australian. În contextul amenințărilor tot mai mari asupra habitatului său, inclusiv schimbările climatice și activitățile umane, acest proiect ambițios vizează salvarea și studierea ornitorincilor. Primii rezidenți în noul azil

În ultimele două săptămâni, patru ornitorinci – două femele și doi masculi – au fost eliberați într-un spațiu de cercetare personalizat în cadrul grădinii zoologice Taronga Western Plains din Dubbo, situată la aproximativ 400 de kilometri nord-vest de Sydney. Noul centru de conservare este dotat cu curgeri de apă multistratificate, cascade, lacuri și maluri de pământ pentru săparea galeriilor, fiind conceput pentru a oferi un mediu cât mai apropiat de habitatul natural al ornitorincilor.

Phoebe Meagher, din cadrul Taronga Conservation Society Australia, a subliniat importanța acestui centru pentru cercetarea și conservarea ornitorincilor. „Noul centru ne va permite nu doar să protejăm specia de pericolele imediate ale schimbărilor climatice, ci și să lucrăm la repopularea acesteia pe termen lung”, a declarat Meagher. „Ne-ar plăcea să vedem pui de ornitorinc în centrul nostru și să înțelegem factorii care contribuie la succesul reproductiv.”

Centrul a fost realizat printr-un parteneriat între Taronga Conservation Society Australia, San Diego Wildlife Alliance, Universitatea din New South Wales, guvernul din New South Wales și organizația de salvare a animalelor sălbatice WIRES. Aceste colaborări sunt esențiale pentru adunarea datelor necesare și dezvoltarea strategiilor eficiente de conservare.

Caracteristicile ornitorincului 

Ornitorincul, cu ciocul asemănător cu cel al rațelor, labele palmate și coada de castor, este un mamifer nocturn care depune ouă și trăiește de-a lungul coastei estice a Australiei, din statul Queensland până în Tasmania. Aceste animale omnivore se hrănesc cu crustacee, viermi, insecte și plante acvatice.

Populația de ornitorinci a scăzut cu mai mult de jumătate în ultimele decenii, deși estimările precise sunt dificile de obținut. Asociațiile de mediu estimează că există între 30.000 și 300.000 de exemplare. „Din păcate, nu am lăsat prea multe locuri în sălbăticie pentru ornitorinci”, a declarat Phoebe Meagher. „Astfel, acești ornitorinci pe care îi avem aici ne vor oferi informațiile necesare pentru a salva specia.”

Noul centru nu doar că aduce un suflu de speranță pentru conservarea ornitorincilor, dar reprezintă și un pas important în aprofundarea cunoștințelor despre această specie unică și vulnerabilă.

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here