Deși marea majoritate a oamenilor consideră că Vitamina D este bună doar pentru aportul necesar sistemului osos, aceasta este benefică și pentru alte funcții ale organismului.
Una dintre cele mai cunoscute funcții ale vitaminei D este susținerea sănătății osoase. Prin stimularea absorbției de calciu, vitamina D ajută la menținerea densității osoase și previne dezvoltarea osteoporozei. Totuși, pe lângă acest beneficiu arhicunoscut, există alte 5 motive pentru care este recomandată de medici.
Receptorii de vitamina D3 se găsesc în aproape fiecare celulă din organism – ceea ce înseamnă că vitamina soarelui joacă un rol imens în sănătatea noastră în aproape toate sistemele fiziologice.
Susține funcția musculară
Ajută la reglarea nivelului de calciu din celulele musculare, ceea ce este crucial pentru contractarea și relaxarea adecvată a mușchilor. Deficiență de vitamina D poate duce la scăderea forței.
Sprijin pentru fertilitate și reproducere
Când vine vorba de susținerea fertilității, vitamina D este implicată în toate aspectele, de la funcția erectilă și mobilitatea spermatozoizilor până la concepție și sarcina (atât pentru mama, cât și pentru copil).
Vitamina D are un rol important pentru sănătatea intestinală
Printre cele mai noi și interesante descoperiri despre vitamina D se numără și efectele sale benefice pentru sistemul digestiv. O cercetare realizată anul acesta în Australia a dovedit că există o legătură strânsă între un microbiom sănătos și nivelul crescut de vitamina D. Această contribuie, de asemenea, la menținerea integrității fizice și funcționale a barierei mucoasei intestinale, contribuind astfel la sănătatea întregului organism.
Ce au mai punctat aceste studii este faptul că există și o legătură inversă: absorbția vitaminei D este corelată cu sănătatea intestinelor.
Are efect antioxidant
Un alt studiu sugerează că această vitamină joacă un rol și pentru longevitatea organismului. Rezultatele indică faptul că persoanele cu niveluri suficiente de vitamina D au mai multe șanse de a combate procesele oxidative, care apar odată cu îmbătrânirea.
Menținerea sănătății cardiovasculare
Contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru este important mai ales pentru femeile aflate la vârstă de menopauza, când riscul de boli cardiovasculare crește semnificativ.
De câtă vitamina D ai nevoie? Răspunsul poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârstă, starea de sănătate și stilul de viață, de aceea e recomandat să discuți cu medicul în baza unor analize înainte de să apelezi la suplimente.
În general, pentru femeile cu vârstă sub 70 de ani, se recomandă o doză zilnică de aproximativ 600 UI (Unități Internaționale) de vitamina D. Pentru femeile cu vârstă peste 70 de ani, este recomandată o cantitate ușor mai mare, de aproximativ 800 UI de vitamina D pe zi.