Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi sunt nu doar o alternativă delicioasă și sănătoasă pentru perioada de post, ci și o modalitate excelentă de a diversifica meniul și de a experimenta noi combinații de ingrediente. Aceste preparate îți vor încânta papilele gustative și îți vor aminti că mâncarea de post poate fi la fel de savuroasă ca și cea tradițională.
Perioada de post este mult mai mult decât un simplu act de obediență față de poruncile religiei. Ea reprezintă o oportunitate de a ne îngriji de sănătatea noastră atât fizică, cât și mentală, oferindu-ne posibilitatea de a ne detoxifia organismul, de a renunța la anumite obiceiuri alimentare nesănătoase și de a ne antrena disciplina și voința.
Adoptarea unei diete de post, chiar și fără a avea rațiuni religioase, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea noastră în general și poate avea un impact pozitiv asupra corpului, minții și sufletului nostru. Astfel, tot mai mulți oameni aleg să își îmbogățească regimul alimentar cu preparate de post gustoase și hranitoare, descoperind astfel o altă dimensiune a alimentației sănătoase și echilibrate.
Pe de altă parte, aceste restricții gastronomice pot pune anumite provocări și ne vor pune imaginația la încercare. Dacă te-ai săturat de aceleași clasice salată orientală și pate vegetal, îți recomandăm o minune de chiftele de post cu cartofi și morcovi. Sunt gustoase, sățioase, nutritive, ușor de preparat și, de ce să nu o recunoaștem, ieftine!
Chiftele de cartofi și morcov la cuptor
Nu ai cum să nu ai câțiva cartofi și morcovi prin casă! Adaugă o mână de condimente și plusează cu câteva ingrediente speciale (așa cum sunt arahidele) pentru un deliciu vegetarian care poate deveni ușor o marcă înregistrată în dieta ta.
Iată de ce ai nevoie pentru aceste chifteluțe de cartofi și morcov la cuptor!
Ingrediente
2 morcovi medii fierți1 cartof mare fiert1 ceapă verde¼ linguriță de sare2 linguri de făină de porumb (sau făină convențională)6 linguri de arahide mărunțite (opțional)
Modalitate de prepare
Începe această rețetă fabulos de gustoasă dând pe răzătoarea mare cartoful și morcovii. E important pentru reușita preparatului să nu le fierbi până ce își pierd de tot consistența.Amestecă mixul cu făina, sarea și ceapa tăiată mărunt.Amestecă folosind o furculiță.Cu mâinile date prin făină, ca să ai aderență mai bună, formează chifteluțe de post cu cartofi și morcovi.La final, dă-le prin arahidele pisate mărunt și pune-la la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.Lasă-le să se rumenească irezistibil timp de 25 de minute.
Truc: dacă coaja de arahidă se desprinde vremelnic de pe chiftele, poți folosi o jumătate de ou bătut pentru o mai bună adeziune, caz în care ai trișa însă la post!
O altă rețetă după care te vei linge pe degete aduce în ecuație cartofii dulci și lintea pentru a „lega” chiftelele.
Ingrediente
30 grame de linte clătită și uscată1 ceapă medie mărunțită1 cățel de usturoi1 morcov decojit și tăiat mărunt½ cană de cartofi dulci la cuptor½ cană de roșii cherry la cuptor1/3 cană nuci1 lingură de ulei de măslineSare și piper după gust
Modalitate de prepare
Mai întâi, coace la cuptor cartofii și roșiile cu ulei de măsline, dar nu le ține mai mult de 20 de minute. Trebuie să le „îmblânzești” consistența, nu să le prepari integral pentru consum.În acest răstimp, prăjește la foc mic ceapa, usturoiul și morcovii pentru circa 5 minute.Dă prin blender cartofii și roșiile alături de nuci și lingura de ulei de măsline.Adaugă pasta rezultată la pasul de mai sus pe foc, alături de mixul cu ceapă, usturoi și morcovi, și mai ține 5 minute la prăjit.Adaugă lintea, mai gătește încă un minut sau două și îndepărtează pentru a se răci.Urmează să formezi chifteluțele pe care le coci la cuptor pentru 30 de minute.Chifteluțe de dovlecei cu cartofi și morcovi la cuptor
Vrei ca mixul tău să fie și mai nutritiv? Atunci trebuie să încerci rețeta de mai jos de chifteluțe cu cartofi și morcovi, ce aduce în ecuație și dovlecelul. Cum mixul nu mai e de post, am adăugat ou, pe care îl poți înlocui cu brânză rasă, dacă preferi. Folosește amidon, făină sau praf de copt pentru a transforma rețeta într-una specifică postului.
Ingrediente
2-3 dovlecei medii dați pe răzătoare2 morcovi medii dați pe răzătoare1 cartof mediu dat pe răzătoare1 lingură de usturoi pudră1 ceașcă de amidon de porumb2 ouăSare și piper după gust
Modalitate de prepare
Dă pe răzătoare legumele, apoi elimină orice exces de apă strângând mixul în palmă. Vrei ca acest preparat să fie cât mai crispy pentru un gust bun.Adaugă restul ingredientelor (sare, piper, usturoi pudră, ouă și amidon).Formează chifteluțe din circa două linguri de „aluat”.Pune la cuptor, într-o tavă cu foaie de copt, până ce se rumenesc. Alternativ, le poți frige în baie de ulei pentru 8-9 minute.
Poftă bună!
Cu ce se leagă chiftelele de cartofi de post
Una dintre cele mai provocatoare întrebări pe care ți le pui atunci când intenționezi să prepari chiftele de post cu cartofi și morcovi este: „cu ce se leagă”.
Răspunsul evident ar fi cu ou, dar cum îți e imposibil să îl folosești pentru că nu dorești un preparat „de dulce”, varianta cea mai evidentă e pesmetul, scrie DivaHair. Pâinea uscată măcinată poate fi combinată cu lapte de soia sau lapte de migdale.
Dacă nu dorești să folosești pesmet, tot mai evitat în ultima vreme, poți recurge la făină integrală ca agent de legare. Și făina de năut e un adaos de succes.
Alergică la gluten sau pur și simplu dornică să minimizezi utilizarea acestui ingredient? Atunci adu în mix elemente precum făina de orez sau cea de hrișcă, cu un potențial alergen mult mai scăzut.
Dacă dorești un preparat vegan de cea mai înaltă calitate, poți adăuga și semințe de chia, utilizate pentru că „gelatinizează” și absorb cu succes lichidul.
Și praful de copt poate să închege chiftelele tale de post.
Cum poți consuma chiftelele de cartofi cu morcov la cuptorChiftelele de cartofi cu morcovi la cuptor sunt incredibil de gustoase, dar cine spune că nu poți intensifica și mai mult savoarea preparatului? Un sos de roșii e un ingredient nelipsit din combinații magice.
Iată o rețetă savuroasă!
3 roșii mărunțite1 cățel de usturoi zdrobit1 ceapă mărunțită1 lingură de sos de tomate1 legătură de pătrunjel¼ cană de nuci (semințe) de pin mărunțite
Combină toate ingredientele într-un bol.
Poți să pregătești și un sos de usturoi magic pentru aceste chiftele de post cu cartofi și morcovi.
Mai jos, rețeta:
¼ ceapă verde mărunțită3 căței de usturoi mărunțiți1 ceașcă de iaurt grecesc1 lingură de suc de lămâie½ lingură de coajă de lămâie½ lingură de ulei de măslineSare și piper după gust.
La fel, combină aceste ingrediente și presară pe chiftele.
Desigur că poți servi și alături de o salată sau cu cartofi prăjiți, deși această ultimă asociere vine la pachet cu mai multe calorii.