Pentru a face postul mai usor, Biserica a lasat “portite” pofticiosilor si le permite acestora sa manance peste in zilele de dezlegare la peste. Noi va venim in ajutor cu cele mai delicioase 30 retete pentru dezlegare la peste. Crap cu rosii la cuptorIngrediente Crap cu rosii la cuptor
500 g muschi de crap
2 rosii
6 catei mari de usturoi
condimente pentru peste
sare
Mod de preparare Crap cu rosii la cuptor
Bucata de muschi de crap se spala, se sterge si se portioneaza. Se unge cu ulei si se presara putina sare, condimente. Bucatile se pun in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei.
Rosiile se spala, se sterg si li se scoate miezul care se poate folosi la alt preparat. Se taie apoi in cubulete si se amesteca cu doi catei de usturoi tocati marunt, cu sare si piper. Se pun langa bucatile de peste.
Se da tava la cuptor pana cand pestele este gata.
Se servesc bucatile de peste cu cubulete de rosii deasupra si mujdei de usturoi facut din restul de 4 catei.
Pofta buna!
Tocanita de pesteIngrediente Tocanita de peste
800 g crap sau alt peste pe care il preferati
1 ceapa mare
1 radacina de patrunjel
1 fir de praz
1 telina mica
2 morcovi medii
2 cartofi
1 foaie de dafin
1 legatura patrunjel verde
3 linguri de pasta de tomate
ulei de masline
sare, piper
Mod de preparare Tocanita de peste
Legumele curatate si taiate cubulete le pui la fiert in apa cu sare (mai putin ceapa). Lasa sa fiarba 20-25 minute si adaugi cartofii in ultimele 10 minute.
Pestele se sareaza, pipereaza si stropeste cu zeama de lamaie.
Prajeste in ulei de masline bucatile de peste 2 minute pe fiecare parte.
In vasul in care se va face tocanita, pui ulei de masline si calesti ceapa taiata marunt si prazul rondele pana se inmoaie. Stingi cu zeama in care au fiert legumele si dupa 2-3 clocote pui legumele scurse. Completeaza cu zeama daca e nevoie si asezonezi cu sare, piper si foaia de dafin.
Adauga pasta de tomate si amesteci usor sa nu se sfarame legumele.
Lasa 10 minute sa fiarba si pui si bucatile de peste prajit.
Serveste cu patrunjel verde taiat marunt presarat pe deasupra. Optional poti pastra cateva bucati de peste si sa ornezi fiecare portie cu el in momentul servirii.
Pofta buna!
Supa cu dovlecei si file de codIngrediente Supa cu dovlecei si file de cod
300 g file de cod
2 dovlecei mici
2 cepe medii
600 ml supa de legume
150 g orez cu bob lung
100ml vin alb
ulei de masline
sare, piper
coaja rasa de lamaie
Mod de preparare Supa cu dovlecei si file de cod
Orezul il fierbi conform instructiunilor de pe pachet.
Dovlecelul il tai cubulete marunte. Ceapa o tai marunt si o calesti putin (in cratita in care se va fierbe supa) . Adauga apoi si dovlecelul si lasi sa se prajeasca putin.Toarna supa si da la fiert.
Orezul scurs il pui in supa, toarna si vinul, sareaza si pipereaza dupa gust.
Lasi la foc mic 7-10 minute.
Pestele il tai cubulete si il pui in supa lasand la foc mic inca 5 minute.
La final pune patrunjel verde.
Serveste calda si presara coaja rasa de lamaie deasupra.
Pofta buna!
Melcisori cu tonIngrediente Melcisori cu ton
1 pachet foietaj300 g masline1 cutie sau 2 de ton in ulei4 -5 catei de usturoi
Mod de preparare Melcisori cu ton
Decongelam aluatul, amestecam maslinele cu tonul si usturoi in blender. Intindem pasta de ton peste aluat, rulam si punem la congelat ruloul pentru cca 1 ora . Din rulada formata taiem inele de cca 2 centimetri si le punem la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt . Le coacem al foc mare, sunt un aperitiv delicios si aspectuos.
Pofta buna!
“Noul Bivolaru”, cunoscut pentru aparițiile în emisiuni despre horoscop, acuzat de trafic de persoane și viol. Profesorul de yoga exploata sexual victimele si le filmaPreparate din peste pentru Florii 2024: Peste cu mamaligutaIngrediente Peste cu mamaliguta
400 g malai grisat1 lingurita sare1lingura ulei2 cani cu apasi
8 bucati peste (caras, crap..) potrivit de mari1 lingura sare1 ceasca malai grisat400 ml ulei pentru prajit2 capatani usturoi
Mod de preparare Peste cu mamaliguta
1. Pestele, curatat, spalat si uscat se sareaza si se lasa un timp la rece; asa gustul se imbunatateste si se va praji si mai usor – sarea il „va intari”2. Il dam prin malai grisat si apoi il prajim in ulei, la foc potrivit; se scoate pe servetele de bucatarie sa ramana surplusul de ulei.3. Intre timp facem o mamaliguta potrivit de moale, pe care o vom rasturna din ceaun pe un platou; in mamaliguta facem loc pentru peste (pus cu codita in sus!) si la mijloc facem un „crater” unde vom pune mujdeiul de usturoi.4. Mujdeiul de usturoi se face din usturoi presat, frecat cu sare si cu ulei; diluam cu apa minerala (sau apa simpla calduta)5. Pentru un aspect mai placut si o cromatica a platoului, eu am pus si putin patrunjel tocat
Pofta buna!
Rețetă de drob de miel de la chef Sorin Bontea. Tehnica diferită folosită de bucătar, pentru un gust deliciosPeste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi naturIngrediente Peste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi natur
1 kg de peste proaspat, curatat
4 linguri pasta de rosii
4 catei de usturoi
2 foi de dafin
1 ardei iute
tarhon (dupa gust)
4 linguri ulei de masline extravirgin
sare
piper
Mod de preparare Peste alb in sos picant de rosii cu garnitura de cartofi natur
Pestele (file sau trunchi) spalat se taie in bucati potrivit de mari care se ung cu 2 linguri de ulei de masline, se condimenteaza si se pun intr-o tava.
Tava se da la cuptor si te tine timp de 15 minute la foc mediu.
Prepararea sosului: Intr-o tigaie se pune uleiul ramas in care se adauga usturoiul zdrobit si ardeiul iute spalat, curatat de seminte si taiat fin; amestecul se pune la foc mediu.
Dupa 1 minut se adauga pasta de rosii care se subtiaza cu 2 pahare de apa; se lasa la foc mediu 5 minute sa fiarba in clocote mici.
Acum se adauga in sos tarhonul tocat, sarea, piperul si foile de dafin. Totul se mai fierbe 1-2 minute.
Sosul astfel preparat se toarna peste pestele din tava care se introduce in cuptor, la foc mediu, pentru inca 20 de minute.
Preparatul se serveste cald, presarat cu piper proaspat macinat.
La servire, alaturi de acest preparat se poate servi garnitura de cartofi natur, presarati cu patrunjel verde tocat fin.
Pofta buna!
Mai multe rețete, aici