Platforma Airbnb este, fără îndoială, cea mai populară opțiune pentru cei care vor să-ți petreacă vacanțele în condițiile dorite de ei sau în destinații mai greu accesibile prin rețelele turistice clasice. Avantajele vin însă la pachet cu o serie de riscuri: de la anunțuri pentru proprietăți inexistente, comisioane surpriză și gazde care dispar în ultima clipă, până la falși turiști care un plătesc serviciile. 

O analiză realizată de Bitdefender a clasificat scam-urille pe două mari categorii: cele comise de gazde și cele comise de turiști.

Cele mai des întâlnite scamuri comise de gazde

ANUNȚURI FALSE 

Scammerii pot folosi fotografii din baze de date de imagini, imagini manipulate sau descrieri înșelătoare pentru a te atrage.

Cum să eviți să devii victimă? Cea mai la îndemână variantă este să ceri locația proprietății și să o cauți pe Google Maps. Folosește Street View pentru a confirma faptul că locația corespunde anunțului. 

De asemenea, poți verifica imaginile cu ajutorul Scamio pentru a vedea dacă apar și în alte contexte.

OFERTE PREA BUNE CA SĂ FIE ADEVĂRATE

Este una dintre cele mai vechi păcăleil din comerț. 

Cum să eviți să devii victimă: Dacă ceva nu pare a fi în regulă, cere-i gazdei să-ți trimită mai multe fotografii sau să facă un tur video. De asemenea, poți compara prețurile din zonă pentru a te asigura că tariful perceput corespunde pieței locale.

BAIT AND SWITCH 

Gazdă oferă o locuință superbă la un preț competitiv, dar o schimbă cu o locație diferită și mai puțin atrăgătoare, chiar înainte să ajungi, motivând că au apărut probleme.

Cum să eviți să devii victimă: citește cu atenție recenziile și comunică deschis cu gazda.

PLATA “LA NEGRU”

Unele gazde îți pot solicita să plătești prin alte metode decât prin Airbnb, promițând reduceri sau avantaje. Chiar dacă pe moment pare avantajoasă, riscul este ca dacă ar fost păcălit nu poți beneficia de sprijinul Airbnb.

Cum să eviți să devii victimă: Dacă o gazdă insistă asupra unor metode de plată alternative, cel mai bine ar fi să refuzi și să raportezi situația la Airbnb.

RECLAMAȚII PRIVIND DAUNE IMAGINARE

După plecare, o gazdă te poate acuza că ai provocat pagube și poate solicita compensație. Uneori sesizările sunt reale, dar în alte situații sunt esccrocherii.

Cum să eviți să devii victimă: Documentează starea locuinței cu fotografii și videoclipuri atunci când ajungi și informează gazda cu privire la orice probleme preexistente prin sistemul de mesagerie al Airbnb. Dacă primești o solicitare de plată a pagubelor, răspunde prompt oferind dovezile tale.

 

Cele mai des întâlnite fraude pe Airbnb comise de oaspeți

INVITAȚI SURPRIZĂ

Uneori, oaspeții rezervă o locuință pentru un număr de oameni, dar strecoară câțiva oaspeți în plus, fără să te anunțe. 

Cum să eviți să devii victimă: Comunică cu oaspeții înainte să accepți rezervarea lor. Adresează-le întrebări pentru a afla cine sunt. Dacă ceva nu pare a fi în regulă, nu ezita să refuzi rezervarea.

PROFILURI FALSE

Scammerii pot folosi identități false când au de gând că organizeze petreceri, pot crea pagube în locuința ta și pot refuza să o părăsească.

Cum să eviți să devii victimă: Procedează cu atenție când ai de-a face cu profiluri cu informații minime, fără fotografii sau fără recenzii. 

FRAUDA CU SUME MAI MARI PLĂTIT DIN “GREȘEALĂ”

În această fraudă, un oaspete plătește mai mult decât suma solicitată, după care solicită rambursarea diferenței printr-un serviciu extern. Care-i șiretlicul? Plata originală este cel mai probabil frauduloasă și practic vei returna o sumă de bani fără să fi primit, de fapt, niciun ban.

Cum să eviți să devii victimă: Dacă un oaspete oferă să plătească în plus, ai grijă și folosește doar sistemul de plată al Airbnb. Nu trimite diferențele de plată prin platforme de plată externe.

ANULAREA REZERVĂRII ÎN ULTIMUL MOMENT

Unii oaspeți rezervă un spațiu de cazare și apoi anulează în ultimul moment, oferind drept scuză o îmbolnăvire bruscă. Aceștia pot face acest lucru în mod repetat, sperând să te forțeze să rambursezi o sumă de bani necuveniți.

Cum să eviți să devii victimă: Ai grijă la tiparul în ceea ce privește anularea rezervării. Dacă un oaspete anulează în mod repetat folosind scuze similare, cel mai bine ar fi să raportezi comportamentul către Airbnb.

SOLICITĂRI FALSE CARE ASCUND TENTATIVE DE PHISING

În această fraudă, un oaspete trimite un mesaj care include un link, pretinzând că duce la profilul său sau la fotografii suplimentare. Dacă faci clic pe link, poți fi expus la malware sau tentative de phishing.

Cum să eviți să devii victimă: Evită să faci clic pe linkuri externe trimise de oaspeți potențiali. Navighează întotdeauna direct prin platforma Airbnb pentru a accesa profiluri și mesaje.

Vezi lista COMPELTĂ a înșelătoriilor.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here