Cele mai sănătoase semințe. De ce trebuie să le introduci în alimentația ta. 

Seminţele chia

Deşi sunt destul de puţin folosite în bucătăria românească sau în cea europeană, seminţele chia sunt un izvor de sănătate. Sunt pline de vitamine şi de minerale, sunt o sursă excelentă de fibre, de proteine şi de antioxidanţi şi sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3. Consumul de seminţe chia ajută la reducerea durerilor articulaţiilor, la controlul greutăţii, conferă energie şi protejează împotriva unor boli serioase, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă.

100 de grame de seminţe de chia au de 2,5 ori mai multe proteine ca fasolea, de 3 ori mai multă putere a antioxidanţilor ca afinele, de 3 ori mai mult fier ca spanacul, de 6 ori mai mult calciu ca laptele, de 7 ori mai multă vitamina C ca portocalele, de 8 ori mai mult omega-3 ca somonul, de 10 ori mai multe fibre ca orezul şi de 15 ori mai mult magneziu ca brocoli.

Seminţele de rodie

Rodiile sunt o sursă bogată în antioxidanţi. Aşadar, ajută la protejarea celulelor organismului împotriva atacului radicalilor liberi care pot cauza o îmbătrânire prematură. Adică, sucul de rodie măreşte nivelul oxigenului din sânge, iar antioxidanţii se luptă cu radicalii liberi şi previn cheagurile de sânge. Acest lucru ajută la o mai bună circulaţie a sângelui.

Rodiile, cu seminţele lor comestibile, sunt pline de vitamina C şi de potasiu, au un conţinut caloric scăzut şi sunt o bună sursă de fibre. Beneficiile seminţelor de rodie ajung chiar şi la oase, reducând leziunile cartilagiilor la cei care suferă de artrită. Fructul are abilitatea de a scădea inflamaţiile şi de a lupta cu enzimele care distrug cartilagiile.

Remediul care ajută în cazul durerilor de spate. Conține doar 2 ingrediente aflate în bucătărie

Seminţele de in

Fibrele din seminţele de in opresc creşterea nivelului lipidelor din sânge după o masă şi reglează apetitul. Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a descoperit că fibrele din seminţele de in taie apetitul şi ajută la menţinerea greutăţii corporale.

Inul se cultivă de secole şi proprietăţile lui benefice sunt lăudate peste tot pe glob. Hipocrate scria despre seminţele de in că reduc durerile abdominale, iar împăratului Carol cel Mare îi plăceau atât de mult încât a dat legi care reglementau consumul lor.

Fibrele din seminţele de in reglează şi funcţionalitatea intestinelor, scad nivelul colesterolului şi reduc riscul apariţiei infarctului şi a atacului cerebral.

Seminţele de in pisate au mai multe beneficii decât cele întregi. Pisaţi sau măcinaţi seminţele de in şi adăugaţi-le peste cerealele de dimineaţă, în prăjituri sau în sucuri naturale de fructe.

Semințele de dovleac

100 de grame de seminţe de dovleac oferă 54% din necesarul zilnic de proteine. Seminţele de dovleac sunt o sursă bună de vitamina B, ajută la prevenirea depresiei şi chiar pot preveni pietrele la rinichi. Seminţele de dovleac deţin secretul luptei cu paraziţii intestinali, în special tenia.

Seminţele de caise

Printre nutrienţii în care sunt bogate seminţele (sâmburii) de caise există unul numit „amigdalină“, cunoscut şi sub numele de vitamina B17. Această vitamină atacă celulele canceroase şi ajută la prevenirea răspţndirii cancerului în organism.

Seminţele de susan

E posibil ca aceste seminţe să fie cel mai vechi condiment din lume. Seminţele de susan sunt o sursă extraordinară de magneziu, calciu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc şi fibre. În afară de aceşti nutrienţi importaţi, ele mai conţin două substanţe unice: sesamina şi sesamolina, care au proprietăţi benefice asupra colesterolului, previn tensiunea sanguină mare şi cresc aportul de vitamina E. Seminţele de susan mai protejează şi ficatul.

Seminţele de floarea soarelui

Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă bună de vitamina E, care călătoreşte prin organism neutralizând radicalii liberi, astfel ajutând la reducerea nivelului de colesterol şi la protejarea celulelor cerebrale.

Seminţele conţin şi magneziu, nenumărate studii demonstrând că un nivel bun al magneziului din sânge reduce simptomele astmului, scade tensiunea sanguină, previne migrenele şi reduce riscului atacului cerebral şi de cord.

Semințele de chimen

Această plantă tradiţională este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii şi pentru utilizările ei medicină de sute şi sute de ani. Chimenul tratează tulburările digestive şi este chiar un antiseptic. Seminţel

Chimenul mai uşurează simptomele banalei răceli şi este considerat foarte important pentru rinichi şi pentru ficat, lucru care ajută la întărirea sistemului imunitar. Chimenul poate trata astmul şi artrita.

Fructele care pot ajuta la regenerarea ficatului. Iată ce recomandă specialiștii

Seminţele de struguri

Seminţele de struguri pot preveni bolile de inimă, prin reducerea tensiunii sanguine şi prin scăderea colesterolului.

 

sursa: adevarul.ro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here