Cancerul continuă să fie una dintre cele mai grave amenințări pentru sănătatea umană, iar cauzele care stau la baza acestei boli sunt încă subiect de cercetare intensivă. Deși stilul de viață și stresul sunt factori majori, recent o descoperire alarmantă a aruncat o lumină asupra unui alt element periculos: microplasticele din aerul pe care îl respirăm. 

Cercetătorii au identificat o posibilă legătură între aceste particule de microplastic și apariția unor forme de cancer, în special cancerul de colon și cancerul pulmonar. Studiile realizate până acum sugerează că microplasticele din aer pot ajunge în organism și pot contribui la dezvoltarea acestor tipuri de cancer, alături de alte afecțiuni grave, cum ar fi infertilitatea. În prezent, există peste 3.000 de studii care analizează impactul microplasticelor asupra sănătății, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Microplasticele, un factor subestimat al poluării

Aerul poluat, care conține microplastice, reprezintă o amenințare mult mai mare decât ne-am imaginat inițial. Aceste particule sunt de mici dimensiuni și pot fi inhalate ușor, ajungând în plămâni și în circulația sanguină. Conform cercetătorilor, expunerea constantă la aceste substanțe poate cauza leziuni ale țesuturilor și poate duce la inflamații ale unor organe vitale, cum ar fi ficatul și inima.

De obicei, cancerul pulmonar este asociat cu fumatul, dar studiile recente sugerează că microplasticele ar putea avea un impact similar. Aceste particule minuscule pot provoca deteriorarea țesuturilor pulmonare, crescând riscul de cancer pulmonar. La fel ca și alte toxine, microplasticele au capacitatea de a se acumula în organism, iar efectele lor pe termen lung sunt încă în studiu.

Un pericol global

Cercetătorii avertizează că expunerea omniprezentă la microplastice ar putea avea un impact major asupra sănătății publice. Aceste particule sunt prezente în aerul pe care îl respirăm în toată lumea, iar poluarea provocată de deșeuri este un factor esențial în această problemă globală.

„Datorită expunerii omniprezente şi caracteristicilor bioacumulative ale microplasticelor, amploarea impactului asupra sănătăţii umane datorat expunerii la microplastice este foarte îngrijorătoare”, au declarat cercetătorii într-un studiu publicat în Environmental Science & Technology.

În timp ce cercetările continuă, este din ce în ce mai clar că microplasticele reprezintă un pericol grav pentru sănătate, având un impact semnificativ asupra dezvoltării cancerului și a altor boli cronice.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here