Într-un univers al deliciilor, unde prăjiturile și dulciuri îndeplinesc rolul de a răsfăța simțurile, checul ocupă un loc de cinste prin rapiditatea sa de preparare, iar daca mai adaugi si inconfundabilul dovleac la ingrediente rezultatul va fi ceva unic.
Acest deliciu culinar este usor de facut, nu ai nevoie de multe ingrediente (de cele mai multe ori ai deja tot ce iti trebuie prin casa), iar rezultatul e delicios. In plus, cu un pic de imaginatie poti transforma reteta oricand. Poti adauga in compozitie nuci, migdale, caju, stafide inmuiate in rom, fructe confiate sau fructe din dulceata, poti sa presari deasupra seminte de floarea soarelui usor rumenite sau poti adauga in compozitie o banana pisata si bucatele de ciocolata neagra.
Ingrediente (pentru doua checuri):
– 6 oua- 2 cani de zahar- 1/2 cana de ulei- 1/2 cana de lapte (sau iaurt, sau lapte batut)- 1 cana de piure de dovleac (vezi mai jos cum se prepara)- 3 cani de faina- 2 pliculete de praf de copt- 1 esenta de vanilie sau 2-3 pliculete de zahar vanilat- jumatate de lingurita de scortisoara- coaja razuita de la o portocala- 200 g de seminte de dovleac
Mod de preparare:
– In primul rand, ocupa-te de dovleac. Pentru rezultate desavarsite, ideal ar fi sa gasesti un dovleac de calitate, foarte aromat si cu pulpa frageda. Tot ce trebuie sa faci este sa tai dovleacul in cubulete mici, sa le pui pe o tava tapetata cu hartie de copt si sa le lasi in cuptor pentru 45 de grade la 220 de grade Celsius (sau la o temperatura medie spre mare). Dupa ce au trecut cele 45 de minute sau cand cubuletele de dovleac s-au inmuiat, indeparteaza pulpa cu ajutorul unei linguri si pune-o intr-un blender. Strecoara piureul obtinut printr-o sita pentru a obtine o pasta mai fina. Nu-ti face griji daca ai pregatit mai mult decat iti trebuie! Piureul de dovleac astfel preparat poate fi pastrat in pungute in congelator pana la cateva luni.- Pentru aluat, ouale se bat impreuna cu zaharul pana ce acesta s-a dizolvat si ai obtinut o pasta moale, albicioasa.- Adauga treptat uleiul, laptele si piure-ul de dovleac. Amesteca.- Pliculetele de praf de copt se pun in faina si aceasta se adauga treptat in compozitie, amestecand incontinuu.- Adauga esenta de vanilie, scortisoara si coaja de portocala.- Tapeteaza doua tavi cu hartie de copt (sau unge-le cu ulei si apoi presara faina, pentru a crea un strat protector).- Toarna compozitia in tavi.- Semintele de dovleac pot fi presarate deasupra sau le poti amesteca in compozitie cu ajutorul unei linguri. Daca alegi sa le pui in interior, le poti rumeni usor in cuptor inainte, spun gospodinele iscusite. Daca le lasi deasupra, nu mai e nevoie pentru ca sa vor rumeni in timp ce se gateste checul.- Tavile se introduc in cuptorul incins, apoi temperatura se coboara la mediu si se lasa pentru aproximativ 30 de minute (pana ce mijlocul checului se simte inchegat la atingere. Puteti testa cu un betisor).
Asta e tot! Pofta mare si inspiratie in a crea prajituri magice!
Furie printre turiștii din Mykonos. Au ajuns să dea pe două băuturi un salariu minim din România