China se pregătește să revoluționeze transportul feroviar prin dezvoltarea unui tren care promite să depășească viteza avioanelor comerciale, utilizând tehnologia avansată de levitație magnetică (Maglev). Această inovație va permite trenului să atingă viteze spectaculoase, oferind o alternativă rapidă și eficientă la călătoriile aeriene.
În China, se află în desfășurare construcția unui tren inovator care va pluti deasupra solului și va atinge viteze impresionante de aproximativ 1.000 km/h. Recordul actual pentru cel mai rapid tren comercial din lume este deținut de Shanghai Maglev, care circulă cu o viteză de aproximativ 460 km/h.
Shanghai Maglev a fost, de asemenea, primul tren care a utilizat tehnologia Maglev, de la care își trage și denumirea. Prin utilizarea magneților pentru a levita deasupra șinei, trenurile pot atinge viteze mult mai mari, deoarece forța de frecare este eliminată. În plus, călătoria devine mult mai confortabilă, astfel că nu există motive pentru a întârzia la serviciu sau pentru a ajunge cu cafeaua vărsată pe cămașă.
În cazul levitației magnetice, magneții supraconductori de pe tren „interacționează” cu metalul de pe lateralele țevii, ridicând efectiv trenul. Acești magneți generează o pernă de aer care propulsează trenul înainte, fără a intra în contact cu șina.
China pune stăpânire tot mai mult pe Europa. Temu, vânzări colosale în rândul statelor din UE
Noul tren chinezesc va circula cu mai mult de dublul vitezei actuale a trenurilor de mare viteză din China, care ating aproximativ 350 km/h. Acest design revoluționar va permite pasagerilor să ajungă acasă sau la locul de muncă mult mai rapid.
Această tehnologie se dovedește a fi, de asemenea, mai prietenoasă cu mediul.
Viteza medie de croazieră pentru o aeronavă comercială de pasageri pe distanțe lungi variază între aproximativ 880 km/h și 925 km/h, deci trenul chinezesc va călători cu o viteză mai mare decât un avion, conform publicației britanice Daily Star.
China Railway a declarat că își propune accelerarea dezvoltării de trenuri care sunt mai rapide, mai inteligente, mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic.
Dacă este implementată în mod corespunzător, această inovație poate revoluționa sistemele de transport interne și internaționale, conectând orașe și regiuni cu timpi de sosire scurți, fiind și o tehnologie „prietenoasă” cu mediul.