Un nivel sănătos al glicemiei poate contribui la un nivel mai constant de energie, la o stare de spirit mai bună, la o mai bună concentrare și multe altele, susțin dieteticienii.
Pe de altă parte, căderile bruște ale glicemiei pot duce la oboseală, foame, iritabilitate și un risc mai mare de boli cronice precum rezistența la insulină și diabetul, scrie o publicație internațională de sănătate.
Crearea unei rutine matinale prietenoase cu glicemia nu trebuie să fie complicată. Obiceiuri simple precum hidratarea, un mic dejun bogat în nutrienți, o cină mai devreme și mișcarea pot face o mare diferență.
1. Hidratați-vă în prima parte a dimineții
Unul dintre cele mai simple, dar mai eficiente lucruri pe care le puteți face pentru glicemia dumneavoastră este să vă începeți ziua cu un pahar mare de apă. Stacey Woodson, un dietetician-nutriționist din Philadelphia, recomandă să beți 1-2 căni de apă, care ajută la diluarea excesului de glucoză din sânge, susținând rinichii în eliminarea zahărului și stabilizând nivelul glicemiei pe parcursul zilei. Dacă apa plată nu este pe placul dumneavoastră, încercați să o infuzați cu o felie de castravete, citrice sau ierburi.
2. Luați un mic dejun bogat în proteine și fibre
Tracy Mckelvey, expert diabet, explică faptul că tindem să fim mai sensibili la carbohidrați dimineața, astfel încât începerea cu o opțiune cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine și fibre, poate fi utilă pentru cei cu diabet.
„Cercetările arată că începerea zilei cu o masă mai săracă în carbohidrați nu numai că ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge dimineața, dar oferă și beneficii de durată pe tot parcursul zilei, ducând la un control mai bun al zahărului din sânge după prânz și cină”, spune specialistul.
Lisa Andrews, fondatoarea Sound Bites Nutrition, subliniază, de asemenea, un mic studiu care a constatat că femeile cu diabet de tip 2 au avut niveluri mai bune de zahăr din sânge cu un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați față de un mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi.
Prioritizați proteinele și fibrele cu combinații de mic dejun precum o omletă vegetariană și avocado tăiat cubulețe, unt de arahide întins pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale sau iaurt grecesc acoperit cu fructe de pădure și nuci. Combinația de proteine și fibre poate contribui la încetinirea digestiei, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de creștere a glicemiei după masă.
Citește continuarea aici.