Unul dintre oamenii de încredere ai lui Mircea Geoană este Ionuț Bazac. Omul de afaceri a jucat un rol cheie în staul român. El a fost ministru al Sănătății în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009, în primul guvern Boc, dar a mai lucrat la minister și în calitate de secretar de stat în guvernul condus de Adrian Năstase. Tot el a ocupat funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Protecției Mediului, între martie 2002 și iulie 2003.
La momentul preluării mandatului de ministru al Sănătății, el era cunoscut în lumea auto ca președinte al Consiliului de Administratie al Forza Rossa, reprezentantul oficial Ferrari în Romania. Forza Rossa a semnat un contract cu Ferrari în aprilie 2007, iar în mai 2008 a deschis primul showroom din România, în Otopeni, cu o investiție de 5 milioane euro.
Afacerile lui Bazac au fost și în zona bancară. El a vândut în 2006, către Fortis, la acea vreme una dintre cele mai mari bănci europene, firma de leasing Global Leasing. Bazac a obținut, de asemenea, 0,9% din acțiunile Credit Europe Bank, pe care le-a vândut în 2007.
De numele lui se leagă, însă, mult mai multe scandaluri. În ianuarie 2005, Ionuț Bazac a fost audiat de Parchetul Național Anticorupție, în dosarul “Sănătatea”, în legătură cu transferul ilegal a cinci miliarde lei către mai multe societăți comerciale intermediare, în cadrul operațiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare spitalelor din țară. Aspectele cercetate penal în acest dosar vizau încheierea unor contracte pentru aparatură medicală, în scopul obținerii de foloase materiale necuvenite.
Numele lui Bazac a apărut și în scandalul de la Ministerul de Interne, soldat cu reținerea șefului serviciului “Doi și un sfert” si a miliardarului Puiu Popoviciu. Potrivit unor surse din minister, consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, i-ar fi solicitat lui Cornel Șerban, fostul șef al Direcției Generale de Protecție Internă, listingul telefonic din care rezultă cu cine ținea legătura un anumit politician și i-a promis că va vorbi în schimb cu ministrul Ionuț Bazac, cumnatul său, pentru a-l sprijini în Guvern la șefia serviciului secret.
O anchetă jurnalistică a dezvăluit că Şerban ar fi încercat să blocheze anumite informaţii în presă, legate de afacerile familiei Bazac, iar convorbiri care atestă aceste acţiuni ar fi consemnate la dosarul penal instrumentat de DNA. Din datele jurnaliștilor, informaţiile despre afacerile familiei Bazac se refereau la afacerea Sanevit, cea mai mare fabrică de seringi din ţară.
În 2008, Mircea Geoană și Ionuț Bazac au ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate. Ion Bazac a fost asociat la firma care îi construiește lui Mircea Geoană casa. Actualul secretar general adjunct al NATO a cumpărat un apartament într-un ansamblu rezidențial din Băneasa, despre care nu scrie nimic in declarația sa de avere. Cumpărarea apartamentului precum si plătirea câtorva rate a fost confirmată de soția sa, Mihaela Geoană.
Ionuț Bazac deține și firma Inox SA specializată în producerea de armament, care are în acționariat o firmă cu legături cu Rusia. Firma Ginerva Entreprises LTD a fost înființată în Cipru și deține 8% din acțiunile firmei controlate de Ion Bazac. Firma cu sediul în Cipru este administrată de Romanos Office Services Limited, care ar fi controlată de Russia Partners, societate condusă de omul de afaceri rus Roman Simonov.
În plus, tatăl lui Ionuț Bazac a fost un important om de afaceri și acționar la numeroase societăți. Bazac senior a fost ministru adjunct în Ministerul Industriei Ușoare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.