Ministrul Agriculturii și președintele ANSVSA le-au propus ciobanilor să nu mai scoată animalele la păscut timp de trei săptămâni, ca măsură disperată pentru a stopa răspândirea pestei micilor rumegătoare, care afectează oile și caprele din 3 județe. Boala a provocat și un scandal internațional, Grecia acuzând că boala a ajuns în țară adusă de animale importate, cel mai probabil ilegal, din România. 

Ministrul Agriculturii Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bicu s-au întâlnit cu reprezentanții crescătorilor de ovine pentru a găsi împreună soluții pentru stoparea pestei micilor rumegătoare (PMR) care a apărut în trei județe din țară afectând oile și caprele deopotrivă.

„Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele și să oprească transportul intern de animale”, se spune într-o postare pe contul de Facebook al ministerului.

De asemenea, a fost discutată maniera în care ar putea fi menținute exporturile de ovine în contextul epidemiologic actual.

„Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluții pentru toată lumea, însă trebuie să ținem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul agriculturii Florin Barbu.

Potrivit datelor ANSVSA, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:Județul Tulcea: 34 focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) – 205.271 animale afectate.Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale – 985 animale afectate.Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială – 12.500 animale afectate.

„ANSVSA acționează pentru menținerea exporturilor de ovine, renegociind condițiile cu țările terțe și efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale”, a precizat Autoritatea.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here