Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, susține că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisiei Europeană, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro. 

Adina Vălean, comisar european, a fost întrebată de news.ro ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană.

”E puțin târziu, trebuie să va spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne așa cum sunt acum. În funcție de priorități, se vor desena noi portofolii. Și atunci, în momentul în care participi la discuția despre portofolii, îți poți face o idee despre ce ți s-ar potrivi mai bine și ți-ai dori.

Dacă ai competențe într-o anumită direcție, soliciți un portofoliu în direcția respectivă. Trebuie să te diferențiezi față de restul țărilor UE prin ceva ce știi tu mai bine. De exemplu, România nu e o țară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliu de influență în zona financiară, pentru că țările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afară zonei euro.

Comerțul internațional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerțul internațional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a explicat Adina Vălean.

 

Cât despre afirmația premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puțin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă și zona economică. Agricultură, la fel”.

Adina Vălean a mai fost întrebată dacă ar putea rămâne comisar și în viitoarea Comisie Europeană. ”În particular nu mi-a făcut nimeni o astfel de invitație, deci în momentul de față nu mă aștept”, a răspuns euro deputatul PNL.

Aleasă pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, Adina Vălean va prelua mandatul de eurodeputat în 16 iulie, dată la care va demisiona din postul de comisar european pe Transporturi. Funcția de eurodeputat este incompatibilă cu cea de comisar european.

”În mandatul meu, au fost alocate 12 miliarde de euro Transporturilor pentru România. E o suma fără precedent. România este a șasea țară că poziție în UE după alocarea de fonduri europene, după Polonia, Germania, Italia, Franța și Cehia”, a spus Adina Vălean la finalul celor cinci ani în postura de comisar european pe Transporturi.

Guvernul Ciolacu poate propune un comisar european interimar din partea României, care să preia portofoliul Transporturilor până în luna decembrie, când se va formă nouă Comisie Europeană. Până să preia funcția, nouă propunere ar trebui să treacă prin audierile din Parlamentul European. De asemenea, Guvernul poate să nu mai propună pe nimeni că interimar pentru următoarele cinci luni, iar România să preia direct noul portofoliu – obținut pe baza negocierilor politice de la Bruxelles.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here