La finalul secolului al XIX-lea, europenii se delectau cu literatura de groază și mister, iar scrierile unor autori precum Edgar Alan Poe, Marry Shelley (“mama” lui Frankenstein) sau Arthur Conan Doyle se bucurau de un succes remarcabil. Cu toate acestea, un eveniment real petrecut la Londra a îngrozit capitala Imperiului mai mult decât orice nuvelă de groază. Povestea despre “Cișmeaua Morții” – Pompa Aldgate, a rămas timp de decenii una înfiorătoare, în special pentru locutorii din cartierul rău famat East End.
Totul s-a întâmplat în 1876. Apa din cișmeaua de la care se alimentau mulți londonezi din East End, cunoscută drept Pompa Aldgate, a început să aibă un gust ciudat, iar în scurt timp oamenii au început să moară pe capete. Se estimează că în total câteva sute de persoane au murit din cauza apei băute.
Cercetările au scos la iveală unul dintre cele mai sinistre secrete ale Londrei. Calitățile curative ale apei, renumite la vremea respectivă de aproape 2 secole, se datorau concentrației mari de calciu, pentru că apele izvorului erau filtrare printre cadavre si schelete. La un moment dat, apele au ajuns la straturi “mai proaspete” de deceda’i, iar atunci s-a declanșat tragedia, potrivit Historic UK.
În prezent, din cișmeaua care a îngrozit Londra se mai păstrează soclul elegant de piatră și brațul pompei care a adus la suprafață apa morții.