Pentru a anula amenda de circulație, trebuie să te adresezi unei instanțe de judecată. Există două aspecte principale care pot fi contestate, fapta descrisă sau modul de întocmire a procesului verbal. Așadar, conducătorii auto pot cere anularea amenzii pe motiv că faptele descrise în procesul verbal nu sunt reale sau sunt incomplete. Sau pot cere anularea pe motiv că lipsesc informații esențiale din procesul verbal.
De multe ori, șoferii care sunt amendați pentru depășirea vitezei sau nerespectarea indicatoarelor rutiere, consideră că sancțiunea e incorectă. De aceea, unii refuză să semneze procesul verbal, alții au diverse obiecții, dar majoritatea celor nemulțumiți contestă în instanță. Însă, dacă Procesul Verbal de constatare a contravenției nu este semnat de un martor asistent, poate fi anulată amenda de circulație?
Pentru a anula amenda de circulație, trebuie să te adresezi unei instanțe de judecată. Există două aspecte principale care pot fi contestate, fapta descrisă sau modul de întocmire a procesului verbal.
Așadar, conducătorii auto pot cere anularea amenzii pe motiv că faptele descrise în procesul verbal nu sunt reale sau sunt incomplete. Sau pot cere anularea pe motiv că lipsesc informații esențiale din procesul verbal.
Ce informații sunt obligatorii în procesul verbal
Orice proces verbal de constatare a unei contravenții trebuie să conțină, obligatoriu, aceste informații:
numele și prenumele agentului constatator;numele și prenumele contravenientului;codul numeric personal / denumirea și adresa societății (in cazul persoanelor juridice);fapta săvârșită și data comiterii acesteia;semnătura agentului constatator.
Dacă lipsește oricare dintre aceste informații, procesul verbal va fi considerat nul de instanță.
De asemenea, dacă descrierea faptei nu e completă sau suficient de clară, amenda poate fi anulată. Același lucru se poate decide și în cazul în care, de exemplu, un șofer a fost amendat pentru depășirea vitezei, dar aparatul radar nu a funcționat corespunzător.
Cum se contestă amenda rutieră
Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda rutieră. Această perioadă se calculează din data la care au intrat în posesia procesului verbal.
„Orice greșeală a numelui, domiciliului, CNP-ului sau descrierii faptei poate atrage nulitatea procesului verbal. Chiar și o literă sau o cifră greșită au dus de multe ori, în instanță, la anularea amenzii”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Pașii care trebuie urmați pentru a contest amenda rutieră:
Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu;Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea. Aceasta trebuie să conțină:Plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie pe scurt ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui;Copie a procesului verbal contestat;Dovada achitării Taxei de timbru;Alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital);Diverse probe materiale (poze, înregistrări video sau audio, etc.).
Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are posibilitatea să se reprezinte singur și chiar poate cere judecarea în lipsă.
Poți anula amenda de circulație dacă Procesul Verbal nu e semnat de un martor?
Conform legii, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local.
Legea stabilește că:
în cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz, procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia;Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator;În lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
Așadar, dacă șoferul refuză să semneze amenda, polițistul nu este obligat să găsească un martor asistent care să semneze procesul verbal.
„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se această în procesul-verbal de constatare a contravenției. […] Procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se această în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori”, se precizează în Art. 109 (alin. 2 și 3) din OUG 195/2002.
Asta înseamnă că nu vei avea șanse de câștig dacă vei contesta amenda de circulație motivând că nu e semnată de un martor.
Polițistul Tavi Perțea a explicat, într-un clip postat online, ce rol are martorul asistent și când apelează ofițerii de la rutieră la ajutorul acestuia.