După ce atacurile armatei israeliene s-au intensificat în ultimele zile, tot mai multe state occidentale își sfătuiesc cetățenii să părăsească Libanul. ermania a anunţat sâmbătă evacuarea familiilor diplomaţilor săi din IsraelLiban şi Cisiordania unde a decis, de asemenea, să reducă la strictul necesar personalul din misiunile sale diplomatice, relatează AFP, conform Agerpres. 

Ministerul german de Externe a declarat că a reunit celula de criză după asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru a discuta “situaţia foarte tensionată din Liban şi regiune după ultimele lovituri”. Berlinul a decis să “ridice nivelul de criză pentru misiunile sale la Beirut, Ramallah şi Tel Aviv”, se arată într-un comunicat al ministerului. “Concret, acest lucru înseamnă că membrii familiilor personalului desemnat acolo vor pleca şi vor merge într-un loc sigur în regiune sau în Germania”, a spus ministerul.

“Personalul aflat la post va fi redus, asigurându-ne totodată că misiunile sunt în continuare capabile să-şi îndeplinească toate sarcinile”, a adăugat sursa citată.  Germania şi-a avertizat deja cetăţenii cu privire la riscurile de a călători în Israel, Liban şi teritoriile palestiniene.

 

De asemenea, Kuweitul a făcut  apel la cetăţenii săi care trăiesc în Liban să părăsească imediat ţara, a anunţat sâmbătă într-un comunicat ministerul kuweitian de externe.

 

Franța a cerut sâmbătă încetarea imediată a loviturilor aeriene israeliene asupra Libanului, declarându-se totodată împotriva oricărei operațiuni terestre israeliene în Liban. Într-o declarație făcută în urma unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a făcut, de asemenea, apel la Hezbollah și Iran să se abțină de la orice acțiune care ar putea destabiliza și mai mult regiunea.

Aproximativ un milion de libanezi au fost strămutaţi din cauza atacurilor israeliene, a declarat pentru Reuters ministrul coordonator al celulei de criză a guvernului Libanului, Nasser Yassin.

Avertismente pentru locuitorii din sudul Libanului

Forțele de apărare ale Israelului au avertizat locuitorii din sudul Libanului, regiunea Beqaa a țării și suburbiile sudice ale capitalei Beirut, să stea departe de facilitățile grupării Hezbollah.

„Dacă vă aflați în apropierea proprietății Hezbollah, a echipamentului ei de luptă, a intereselor sau a oricărei alte instalații care îi aparține, pentru siguranța dumneavoastră și a familiilor dumneavoastră vă solicităm să stați departe de zonă și să nu vă întoarceți până la noi ordine”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei în limba arabă, Avichay Adraee, într-o postare pe rețelele sociale.

Avertismentul a fost criticat de mulți libanezi, care spun că nu pot ști unde se află instalațiile Hezbollah, deoarece gruparea este o organizație extrem de secretă.

 

Un atac israelian a lovit sâmbătă seara o zonă industrială aflată la 500 de metri distanţă de clădirile aeroportului din Beirut, capitala Libanului, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, precizând că a fost cea mai apropiată lovitură de până acum de aeroport.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here