Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un influent consilier al președintelui Vladimir Putin, a emis recent declarații alarmante cu privire la viitorul Ucrainei și al Republicii Moldova. Potrivit oficialulji rus, Ucraina ar putea să nu mai existe ca stat în cursul acestui an, în timp ce Republica Moldova se confruntă cu riscul de a-și pierde statalitatea în urma politicilor sale percepute ca fiind antiruse și rusofobe.
Nikolai Patrușev a lansat aceste amenințări într-un interviu acordat unei publicații din Rusia, vizând în special Ucraina. El susține că în Ucraina există o „rusofobie feroce” și că se practică „coerciția asupra ideologiei neo-naziste”, acțiuni pe care Patrușev le consideră responsabile pentru distrugerea „orașelor ucrainene odată prospere”. Printre urbele menționate se numără Dnepropetrovsk, Harkov, Odesa și Nikolaev, ale căror infrastructuri civile sunt, potrivit lui, supuse frecvent bombardamentelor din partea armatei ruse.
Republica Moldova nu a fost nici ea „iertată” de apropiatul lui Putin. Nikolai Patrușev susține că țara vecină riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat, iar „politica antirusă și rusofobă” a Chișinăului duce țara într-o criză profundă.
De asemenea, consilierul Kremlinului a abordat problemele energetice cu care se confruntă Moldova, menționând că regiunea separatistă Transnistria a rămas fără gaze rusești de la începutul acestui an. El a afirmat că responsabilitatea pentru această situație revine conducerii Republicii Moldova, care „îndeplinește instrucțiuni de la Bruxelles”.
Răspunsul Chișinăului
Chișinăul, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a venit cu un punct de vedere, dezaprobând ,,ferm declarațiile acestuia, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova”.
,,Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi.Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, au precizat angajații MAE.