O mare parte a țării se află sub o serie de averismente de cod galben și portocaliu de vânt puternic, iar efectele vremii severe s-au făcut deja simțite.
In București au apărut deja primele probleme. Reporterii Realitatea Plus s-au deplasat în sectorul 6 al Capitalei, mai exact în zona Drumul Taberei, unde mai mulți copaci au fost rupți de vântul puternicși au căzut pe mașini.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit iar mașinile nu au fost avariate semnificativ. Totuși, vorbim despre o zonă unde se află și o școală, dar și o piață, prin urmare exista riscul ca oamenii să fie răniți.
Furtunile puternice s-au abătut în ultimele ore asupra mai multor localități din țară, lăsând în urmă atât copaci căzuți, stâlpi de electricitate avariați dar și acoperișuri distruse.
Echipele de intervenție ale ISU au acționat prompt pentru a gestiona efectele fenomenelor meteo extreme și în prezent continuă misiunile de intervenție atât în țară cât și în Capitală.
ANM a anunțat deja că București, dar și mai multe județe din țară de află sub cod galben și portocaliu de intensificări ale vântului până diseară.
Șefa ANM anunță urgia: coduri galbene și portocalii de viscol și ploi torențiale
„Avem chiar in aceste momente mai multe avertizari meteo de vreme rea. Este vorba de mai multe coduri portocalii, dar si galbene de ploi si vant puternic.Codurile sunt în vigoare pana mâine la prânz. Ploile cele mai abundente le așteptăm în partea de sud a Banatului, în Oltenia, în nordul Munteniei și în sudul Transilvaniei.
În zonele în care este în vigoare un cod portocaliu se va ajunge la 50-70 L/metru pătrat și în special în partea de nord a Olteniei și la munte se va ajunge la 80-100 L/metru pătrat. La altitudini de peste 2000 de metri este de așteptat ca precipitațiile să se transforme în ninsoare și să se depună în strat consistent de zăpadă și sa fie viscol puternic, pentru că rafalele vântului vor ajunge la 90-120 km/h.
În același timp, până mâine este în vigoare un cod galben și portocaliu. Galben pentru toată jumătatea de sud a țării, portocaliu pentru partea de vest a Munteniei, jumătatea de vest a Munteniei, inclusiv județul Ilfov și Municipiul București și partea de est a Olteniei.
În aceste zone ne așteptăm la rafale de 70-90 km/h. Vom urmări evoluția acestor fenomene, dar cel mai probabil intensitatea maximă va fi, așa cum spuneam până mâine dimineață, apoi pe parcursul zilei de mâine ploile se vor restrânge spre partea de est a teritoriului, fără să mai așteptăm cantități atât de mari comparabil cu cele pe care le așteptăm astăzi și la noapte.”, a declarat la Realitatea PLUS Florinela Georgescu, director executiv ANM.