Cozonacul este un desert nelipsit de pe mesele festive, însă în perioada postului, mulți evită să-l prepare, crezând că nu poate fi la fel de gustos fără ouă, unt sau lapte. Vestea bună este că există o rețetă simplă, delicioasă și complet de post, care păstrează textura pufoasă și aroma specifică acestui preparat tradițional. 

Ingrediente pentru un cozonac de post

500 g făină albă

250 ml apă călduță

100 ml ulei de floarea-soarelui

100 g zahăr (sau alt îndulcitor, după preferință)

25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)

Coaja rasă de la o lămâie și o portocală

1 linguriță esență de vanilie

1 praf de sare

Pentru umplutură (opțional):

100 g nucă măcinată

2-3 linguri zahăr

2 linguri cacao

2-3 linguri apă sau lapte vegetal

Stafide hidratate (opțional)

Cum se prepară

Într-un bol, dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță, adaugă o lingură de zahăr și o lingură de făină. Lasă amestecul să crească 10-15 minute, până face spumă.

Într-un alt bol mare, pune făina cernută și adaugă sarea, restul de zahăr, coaja de citrice și esența de vanilie.

Toarnă drojdia activată și începe să frămânți aluatul. Adaugă treptat uleiul și continuă să frămânți până când obții un aluat elastic, nelipicios. Dacă e nevoie, mai adaugă puțină făină sau apă călduță.

Citește continuarea aici.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here