Cu ce poți umple sarmalele de post. Alternative sănătoase pentru a prepara cele mai bune sarmale, în zilele de post. Rețetă pentru umplutură:300 g orez150 g ciuperci proaspete (champignon sau pleurotus), tocate mărunt2 morcovi, rași fin1 ceapă mare, tocată fin2-3 linguri ulei de floarea-soarelui1 legătură de mărar proaspăt, tocat1 legătură de pătrunjel, tocatsare și piper, după gust1 linguriță boia dulce sau afumată1 linguriță cimbru uscat.Pentru foi și sos:1 varză murată mare (sau proaspătă, opărită în prealabil)500 ml suc de roșii sau pastă de roșii diluată1 lingură pastă de ardei (opțional)2 foi de dafin1 linguriță boabe de piperapă sau supă de legume, cât să acopere sarmalele2 linguri ulei pentru uns oala. Mod de preparare, sarmale de post:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se fierb 10 minute, în apă cu sare. Ceapa, ardeiul gras şi morcovii se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă, se spală şi se căleşte 1-2 minute în ulei încins. Se adaugă legumele, ciupercile tăiate felii, sare şi piper. Se lasă să fiarbă înăbuşit 10 minute.
Varza pentru sarmale de post mănăstirești se desface în foi, se spală cu apă rece şi se lasă la scurs. Se taie pătrate de 10×10 cm, care se umplu cu compoziţia de orez şi ciuperci. Se rulează şi se pun ordonat, într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, în care s-a pus un strat de varză tocată. Se adaugă câteva boabe de piper, iar deasupra se presară varză tocată. Se completează până la nivelul sarmalelor cu apă, în care s-a dizolvat pasta de roşii. Se fierb la foc mic 60-70 minute.
Sarmalele de post pot fi preparate și fără ciuperci, folosindu-se doar legume călite și amestecate cu orez. Metoda de preparare este similară.