Într-o perioadă în care Germania se confruntă cu provocări majore în domeniul securității energetice, un incident recent a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului său de energie regenerabilă. Nouă români, implicați într-o acțiune de amploare, au furat cabluri de cupru de zeci de kilometri, provocând astfel închiderea temporară a mai multor parcuri solare uriașe. Această situație nu doar că a afectat producția de energie verde, dar a ridicat și semne de întrebare cu privire la măsurile de protecție a infrastructurii energetice, într-un moment în care Germania se străduiește să-și asigure independența energetică și sustenabilitatea pe termen lung.  

Un grup de români a fost adus în fața justiției din Germania, fiind acuzat de comiterea unor furturi în serie din parcuri solare și hale industriale. Procesul a început luni la Tribunalul din Trier, unde nouă persoane sunt judecate pentru fapte care au generat un prejudiciu considerabil.

Conform procurorului Stefanie Kaluba, grupul a fost implicat în aproape 20 de infracțiuni în perioada aprilie 2023 – martie 2024, acționând în diverse regiuni din Germania. Prejudiciul total cauzat de furturi se ridică la aproape 2 milioane de euro, însă daunele aduse infrastructurii sunt mult mai mari.

Infractorii au operat în principal în landul Renania-Palatinat, dar și în Hessa, Saxonia Inferioară, Turingia și Renania de Nord-Westfalia. Fiecare furt a fost atent planificat, iar suspecții au acționat în echipe care s-au schimbat de la un jaf la altul. Cei nouă acuzați, cu vârste între 24 și 45 de ani, sunt bănuiți că au vizat locații izolate, situate în apropierea autostrăzilor, pentru a facilita transportul rapid al bunurilor furate.

Bucureștenii, UMILIȚI de Nicușor Dan și Romprest. Primarul George Tuță: Încercăm să evaluăm dimensiunile dezastrului. Lucurile arată foarte rău

Parcurile solare au fost principalele lor ținte. Banda obișnuia să taie gardurile pentru a avea acces la cablurile de cupru, pe care le fura în cantități impresionante. De exemplu, într-un singur jaf, la Niersbach, au reușit să extragă aproximativ 38 de kilometri de cabluri din instalații. O altă lovitură, dată în Kröv, pe râul Mosela, le-a adus 45 de kilometri de cablu, iar în Föhren au furat 46 de kilometri. Un alt jaf, în localitatea Münster-Sarmsheim (districtul Mainz-Bingen), s-a soldat cu furtul a 21 de kilometri de cablu.

Pe lângă furturile din parcurile solare, banda a dat lovituri și în hale industriale. Un caz notabil este cel din Diepholz (Saxonia Inferioară), unde au spart o hală aparținând rețelei locale de utilități publice și au plecat cu cabluri în valoare de aproape 100.000 de euro. De asemenea, în Nörten-Hardenberg au furat 24 de kilometri de cabluri dintr-un alt parc solar.Modul de operare al grupării era simplu, dar eficient: cablurile furate erau transportate rapid în Olanda, unde erau vândute, iar banii erau împărțiți între membrii bandei.Anchetatorii germani suspectează că banda avea mai mulți membri decât cei nouă inculpați aflați în prezent în fața instanței, scrie StiriDiaspora. Unele persoane implicate în jafuri nu au fost încă identificate.La prima ședință de judecată, avocații apărării, procurorii și completul de judecată au intrat în discuții pentru o posibilă reducere a duratei procesului. Nu este clar dacă inculpații vor colabora cu autoritățile pentru a primi pedepse mai ușoare sau dacă vor contesta acuzațiile aduse.

Un angajat Romprest aruncă zăpada pe trotuar: imagini halucinante VIDEO

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here