Poți găsi orhidee înflorite tot anul în florării, dar rareori reușiți același lucru și cu florile de acasă. Secretul este că trebuie să cunoașteți toate subtilitățile creșterii acesteia. Iată cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe ani. 

Pentru a știi cum să îngrijești cel mai bine orhideea, este foarte important să-i stabiliți vârsta. În funcție de soi, orhideele încep să înflorească în intervalul 1 an și jumătate – 3 ani. Poți determina maturitatea plantei prin numărarea lăstarilor. Un exemplar gata să dea flori are 5-8 lăstari, potrivit agrointeligenta.

 

Sunt cazuri în care orhideea înflorește mai devreme, însă nu este neapărat un semn bun. Din cauza timpului scurt pentru dezvoltare, e posibil ca planta să nu aibă suficientă putere de a-și reveni după înflorire și să moară.

 

La fel de important este să știți că orhideea este genul de plantă care nu tolerează nici cea mai mică schimbare și răspunde imediat la modificarea poziției față de lumina solară.

 

Dacă vrei să schimbi locul ghiveciului, așază planta în așa fel încât lumina să bată pe aceeași parte ca înainte. Te poți folosi de un marcaj pe ghiveci care să indice unde bate soarele.

 

Nu uita să nu miști orhideea când o uzi deoarece poate avea un impact negativ asupra creșterii florilor, mai ales în momentul apariției pedunculilor.

 

Rădăcinile joacă un rol important în procesul de fotosinteză, astfel că și acestea trebuie să primească suficientă lumină. Pentru a face acest lucru, în loc de vase opace, colorate sau din ceramică, folosește recipiente din plastic transparent care să dispună de multe găuri de drenaj.

 

Nu se recomandă utilizarea ghivecelor cu pereți ondulați deoarece rădăcinile se lipesc de suprafețele neuniforme, iar sistemul radicular poate fi afectat de marginile și elementele ascuțite.

 

Soarele este un factor care influențează direct înflorirea plantelor. În lipsa intervalului necesar de lumină (10-12 ore pe zi), plantele nu sunt capabile să înflorească. Astfel, toamna și iarna, când zilele de lumină sunt mai scurte, este necesară iluminarea cu lămpi. Există lămpi speciale care oferă lumină fără a usca aerul din jurul florilor.

 

Dacă planta are pedunculi în aceste perioade mai reci, trebuie neapărat să aibă lumină, în lipsa căreia nu poate supraviețui.

 

Multe specii de orhidee răspund prin înflorire la diferențele ușoare de temperatură ziua și noaptea. În timpul nopții, temperatura trebuie să fie cu 4-6°C mai scăzută decât în timpul zilei.

 

 

Deoarece orhideea prosperă în condiții cât mai apropiate de cele naturale, este bine ca, în perioada de după înflorire, irigarea trebuie redusă pentru aproximativ o lună. Astfel, planta va înflori mai des și va crește sănătoasă.

 

În schimb, înainte și în timpul înfloririi, orhideea trebuie udată mai intens decât de obicei. Apoi, în perioada de repaus, exemplarele cu frunze tari și cu pseudobulbi trebuie udate conform regulii de bază (după aproximativ 10-12 zile).

 

 

Mulți apelează la stresarea plantei pentru a o stimula să înflorească. Se poate întâmpla să respecți toate condițiile necesare și totuși planta să nu facă flori deoarece se află într-o „zonă de confort”, îndreptându-și toate resursele către masa vegetală.

 

Astfel, poți să „împingi de la spate” planta, aplicându-i șocuri controlate. În acest mod, orhideea va fi motivată să înflorească. Mărește intervalul dintre udări (mulți obișnuiesc să îl dubleze) sau mută ghiveciul într-un loc mai răcoros.

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here