Incredibil ce făceau oamenii pe vremuri pentru a face față zilelor toride de vară. Nu existau aparate de aer condiționat și nici ventilatoare, așa că se răcoreau cu ce le era la îndemână. Cum se descurcau oamenii vara înainte să apară aerul condiționat

Invenția aerului condiționat, care a transformat zilele fierbinți de vară în perioade mai suportabile, îi este atribuită inginerului american Willis Haviland Carrier. În 1902, Carrier a creat primul sistem modern de aer condiționat. 

Patru ani mai târziu, în 1906, Stuart Cramer, un inginer din industria textilelor, a introdus termenul “aer condiționat”. Prima unitate rezidențială a fost instalată în 1914, necesitând o cameră dedicată și având un cost cuprins între 10.000 și 50.000 de dolari. Abia din 1947, unitățile de aer condiționat au devenit mai compacte și mai accesibile, iar până în anii 1960, majoritatea locuințelor noi din Statele Unite erau dotate cu aceste dispozitive, popularizându-se ulterior la nivel global. Inițial, sistemele de aer condiționat erau folosite în spitale și fabrici.

Metode tradiționale de răcorire

Înainte de inventarea aerului condiționat, oamenii recurgeau la diverse strategii pentru a combate căldura:

Adaptarea hainelor

Oamenii purtau haine din materiale ușoare precum inul și bumbacul pentru a rămâne răcoroși. Femeile din perioada colonială își permiteau să poarte îmbrăcăminte minimă în spațiile private pentru a se răcori.

Relocarea sezonieră

Familiile înstărite și fermierii se mutau în zone de coastă sau la munte în timpul verii. Locuitorii din orașe căutau refugiu în case de vară. Odată cu popularizarea automobilelor, campingul și motelurile cu aer condiționat au devenit alternative accesibile.

Ventilatoarele de mână

Ventilatoarele de mână, realizate din mătase sau hârtie, erau utilizate pentru a crea o briză răcoritoare. Acestea aveau și roluri sociale și culturale, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea, producția în masă a evantaielor pliabile a permis utilizarea lor în publicitate și campanii politice.

Ventilatoare mecanice

În 1786, John Cram a creat un aparat de ventilare manuală pentru scaune, iar Benjamin Franklin a inventat un balansoar cu ventilator. În 1905, Emerson Electric Mfg. Co. a creat un ventilator electric, iar E. Paillard & Co., Ltd. și Lake Breeze Motor Company au produs ventilatoare de masă alimentate cu kerosen, alcool și gaz.

Bucătării de vară și gătitul în perioade răcoroase

Pentru a evita încălzirea locuințelor în timpul gătitului, oamenii foloseau bucătării de vară separate sau găteau în perioadele mai răcoroase ale zilei.

Verande și spații de locuit în aer liber

Verandele și spațiile de locuit în aer liber ofereau o alternativă răcoroasă, iar unii oameni dormeau pe verande sau terase pentru a scăpa de căldura interioară.

Strategii arhitecturale

Locuințele erau construite cu ferestre mari pentru a stimula ventilația naturală. Obloanele cu lamele și plantele cultivate în jurul caselor ajutau la menținerea răcorii.

Răcitoarele cu sistem de evaporare

Aceste răcitoare, cunoscute și sub numele de “răcitoare de mlaștină”, foloseau apă sau gheață pentru a reduce temperatura interioară. În 1881, inginerii Marinei SUA au folosit un ventilator și gheață pentru a-l menține răcoros pe președintele James A. Garfield în timpul convalescenței sale.

Începând cu 1922, sistemele moderne de aer condiționat au fost introduse în teatrele din Statele Unite, popularizând astfel ideea de a merge la cinema în zilele caniculare.

Aceste metode ingenioase au ajutat oamenii să facă față căldurii înainte de invenția aerului condiționat, demonstrând adaptabilitatea și creativitatea lor în fața provocărilor climatice.

 

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here