Un nou studiu realizat de Universitatea Davis din California contribuie la înțelegerea legăturii dintre emoțiile pozitive în relațiile intime și nivelurile de cortizol, în special în rândul persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile la stres și probleme de sănătate.
Potrivit cercetărilor, realizate în parteneriat cu Universitatea Simon Fraser și Universitatea British Columbia din Canada, Universitatea Humboldt din Germania și Universitatea Stanford din California, un partener fericit nu doar că ne poate îmbunătăți starea de spirit, dar ne ajută și să gestionăm stresul, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.
Comparând stările emoționale ale indivizilor și satisfacția acestora în relații cu nivelurile de cortizol, cercetătorii au observat că în cuplurile mai în vârstă, hormonul stresului este la un nivel mai scăzut atunci când partenerii experimentează emoții pozitive. Acest efect a fost chiar mai pronunțat la persoanele care au declarat că sunt mai mulțumite de relația de cuplu. Studiul a fost publicat în septembrie în revista Psychoneuroendocrinology.
„Trăirea emoțiilor pozitive alături de partenerul de viață poate acționa ca o resursă socială importantă”, a declarat Tomiko Yoneda, profesor asistent de psihologie la College of Letters and Science și autorul principal al studiului.
Hormonul stresului, fericirea în cuplu și îmbătrânirea sănătoasă
Cortizolul joacă un rol esențial în răspunsul organismului la stres și în funcționarea sa zilnică. Nivelul de cortizol crește brusc dimineața, când ne trezim, și apoi scade treptat pe parcursul zilei.
În situații de stres acut, cortizolul atinge valori ridicate, stimulând organismul să producă glucoză și să își accelereze metabolismul, pregătindu-ne pentru reacții rapide în fața unor provocări neașteptate.
Citește continuarea aici.