Numerele de înmatriculare sunt atribuite în funcție de mai multe criterii. Astfel, culoarea numărului este diferită în funcție de tipul de motorizare al vehiculului și de destinația acestuia. Combinația de litere și cifre va diferi în funcție de județul în care e domiciliat solicitantul sau de instituția care solicită înmatricularea.
Pentru a putea circula, legal, cu un autovehicul pe drumurile publice, acesta trebuie înmatriculat sau înregistrat. În funcție de categoria din care face parte, vehiculul va primi plăcuțe cu numere negre, verzi, roșii sau albastre.
Numerele de înmatriculare sunt atribuite în funcție de mai multe criterii.
Astfel, culoarea numărului este diferită în funcție de tipul de motorizare al vehiculului și de destinația acestuia. Combinația de litere și cifre va diferi în funcție de județul în care e domiciliat solicitantul sau de instituția care solicită înmatricularea.
De asemenea, diferă și forma plăcuțelor de înmatriculare.
Cum poți obține numere negre la mașină?
Numerele de înmatriculare eliberate de Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) sunt de trei tipuri:
Tip A – dreptunghiulară (11 x 52 cm);
/
Tip B – pătrată (20 x 34 cm);
Tip C – moto (13 x 24).
Acestea au următorul format:
un chenar negru pe fundal alb reflectorizant;o bandă verticală albastră pe partea stângă, pe care e aplicat steagul UE și codul de țară RO;codul județului scris cu negru și o combinație de cifre și litere (care poate fi personalizată);în cazul vehiculelor aflate la prima înmatriculare în România, se pot elibera plăcuțe de înmatriculare provizorii, de culoare roșie, care conțin codul județului și o serie de cifre;unele vehicule pot primi număr de înmatriculare provizoriu de culoare neagră, cu un termen de valabilitate extins;
/
mașinile electrice primesc numere de înmatriculare de culoare verde.
Numerele eliberate înainte 2007 utilizau drapelul României în loc de cel al Uniunii Europene.
Majoritatea mașinilor au un număr de înmatriculare Tip A. Cifrele și literele sunt, de obicei, atribuite în mod aleatoriu. Dar, contra-cost, poate fi atribuită o combinație personalizată de cifre și litere.
Plăcuțele de înmatriculare sunt individuale, pentru fiecare mașină sau remorcă și trebuie returnate în cazul în care vehiculul este vândut sau casat.
Numere de înmatriculare „speciale”
Există, de asemenea, plăcuțe de înmatriculare „speciale”, destinate anumitor instituții.
Acestea sunt plăcuțe de Tip A, dar indicativul județului este înlocuit de abrevierea instituției:
MAI – Ministerul de Interne (Poliție, Jandarmerie, Prefectură);A – Armata;FA – Forțele Armate;ALA – Aviație.
Indicativul este urmat, apoi, de o serie de cifre.
De asemenea, misiunile diplomatice din România au numere speciale. Aceste plăcuțe sunt de Tip A, dar scrisul este de culoare albastră și prescurtarea județului este înlocuită de abrevierea CD (Corp Diplomatic) sau TC (Transport Consular).
Abrevierea este urmată de o serie de cifre, care indică instituția și poziția ocupată de șofer sau ocupantul mașinii în cadrul ambasadei.
/
Numere de înmatriculare interzise
Există mai multe combinații de litere interzise în compunerea numărului de înmatriculare.
Astfel, pe plăcuța de înmatriculare nu pot exista aceste combinații:
POL (Poliție);DEP (Camera Deputaților);SNT (Senat),SRI (Serviciul Român de Informații),GUV (Guvernul României).
De asemenea, nu pot fi alese combinații cu conotații sexuale sau jignitoare, precum:
SEX;PUL;MUI;PLM, etc.
În plus, nu se eliberează numere care încep cu litera „I” sau „O”, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0. De asemenea, sunt interzise şi combinațiile „III” sau „OOO”, pentru a nu crea confuzii.
Cum poți obține numere negre la mașină?
Plăcuțele cu numere negre, de Tip A, sunt cele mai întâlnite. Aceste plăcuțe se obțin în momentul în care un autovehicul este înmatriculat sau la schimbarea proprietarului.
Pentru a înmatricula o mașină și a primi plăcuțe cu numere negre, trebuie depuse la DGPCI următoarele documente:
cerere de înmatriculare;dovada înregistrării la Fisc;cartea de identitate a vehiculului (original și copie);documentul care atestă dreptul de proprietate (contract, moștenire, donație, etc.);actul de identitate al solicitantului (original și copie);dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP);copie după asigurarea auto obligatorie (RCA);dovada plații contravalorii certificatului de înmatriculare;dovada plații contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;certificatul de autenticitate al vehiculului (cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice);documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine și plăcuțele cu numărul de înmatriculare (dacă mașina e înmatriculată în alt stat UE);
În cazul mașinilor cumpărate din afara UE, pe lângă documentele din lista de mai sus, trebuie prezentată și dovada efectuării formalităților vamale. Iar dacă automobilul va fi folosit în sistem leasing, trebuie prezentată o copie a contractului încheiat cu firma de la care e achiziționat vehiculul.