Atunci când vine vorba de achiziționarea ouălor, calitatea acestora joacă un rol esențial în alimentația noastră zilnică. Ouale sunt o sursă importantă de proteine și nutrienți, dar este esențial să știm cum să le selectăm corect din magazin. 

În primul rând, coaja este foarte importantă pentru a recunoaște ouăle de calitate. Găinile care au fost crescute la țară, în aer liber, au ouă cu coji mai groase și colorate, cu nuanțe roșcate.

Găinile de crescătorie vor produce ouă a căror coajă este mai subțire, iar albusul acestora nu va fi atât de consistent și voluminos. Dacă ouăle pe care le-ai cumpărat se crapă ușor, ar trebui să știi că alimentația păsărilor are un deficit de calciu și minerale. De regulă, aceste ouă au o culoare albă sau bej deschis, iar culoarea galbenusului va fi de un galben palid. Totodată, vor avea și mai puțin albuș. O româncă a scăpat de pedeapsă, după ce a fost dată în judecată de firme de lux pentru că vindea parfumuri contrafăcute. Ce a scos-o din încurcăturăSemnificația codurilorSunt foarte importante  codurile care se găsesc pe ouăle de găină, pentru că așa îți poți da seama dacă ai în față ouă de calitate. Ouăle au inscripționate pe coajă coduri care le clasifică. Cum pot fi „decodate” pentru a alege cele mai sănătoase ouă. Calitatea acestui super-aliment depinde de modul în care sunt crescute găinile. Astfel, prima cifră din codul de pe coajă este cea mai importantă. Pe piață există 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifra din cod. Ouăle din primele două categorii sunt cele mai sănătoase, notează agroland.ro.  Astfel, codul 0 se referă la faptul că păsările au fost crescute ecologic, iar hrană acestora a constat în furaje care nu conțin aditivi sau conservanți. Acestea sunt cele mai bune ouă pe care le poți cumpără de pe piață. Codul 1 arată că găinile au fost crescute în aer liber, însă hrana acestora nu a fost certificată ecologic. Codul  2 arată că ouăle provin de la găini crescute la sol, însă în hale și care nu au beneficiat de lumina naturală. Iar Codul 3 se referă la găini care au fost crescute în baterii autorizate, în condiții de captivitate. Cifra 0 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici ș.a.m.d. De asemenea, iarba pe care o mănâncă înaripatele nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.

Cifra 1 de la începutul codului indică faptul că ouăle sunt de la găini crescute în aer liber. Înaripatele au un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Cifra 2 indică faptul că ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în hale. Păsările nu au parte de lumină naturală.

Cum îți dai seama dacă producătorii au folosit insecte în produsele de la raft. Detaliul de pe etichetă care îi dă de gol

Cifra 3 este specifică pentru ouăle provenite de la găinile crescute în baterii autorizate la nivel de Uniune Europeana. Ouătoarele trăiesc totusi în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația lor se bazeaza pe cereale si sroturi de soia (OMG). După cifra de la începutul codului urmează două litere care indică țara de origine (de exemplu RO pentru România), apoi alte două litere care ne arată din ce județ provin ouăle (de exemplu AR pentru Arad). La final se observă un șir de trei cifre care este numărul de ordine sau identificare. Și, bineînțeles, termenul de garanție, data până la care pot fi consumate aceste alimente.Până când pot fi consumate ouăle proaspete – Testul oului proaspătOuăle proaspete trebuie consumate în mai puțîn de 4 săptămâni sau 28 de zile. Cu toate că se pot păstra mai mult, ar fi bine să știi că odată cu vechimea crește și riscul de intoxicație cu Salmonella. Așadar, chiar dacă o să cumperi ouă de calitate, acestea trebuie consumate destul de repede. Cum recunoști ouăle de calitate. Poți face și un test. Pune un ou într-un pahar cu apă, iar dacă acesta s-a dus la fundul paharului, înseamnă că este proaspăt. În cazul în care plutește undeva la mijloc, vechimea oului este de 2-3 săptămâni. Dacă oul plutește la suprafață apei, atunci nu mai este bun de consum, pentru că este foarte vechi. Cât trebuie să stai, de fapt, la soare ca să îi dai organismului doza de vitamina D de care are nevoie. Mai mult de atât poate deveni periculos pentru sănătate  

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here