Cum sa prepari șunca țărănească de casă. O rețetă tradițională delicioasă. Ingrediente pentru șunca țărănească de casă
Pentru această rețetă se folosește pulpa de porc.
Pentru saramură (cantități pentru 1 litru de saramură) 1 litru de apă; 40 g de sare; 1 linguriță de cimbru; 1 ardei iute; 1 linguriță de piper boabe; 1 frunză de dafin; 2-3 căței de usturoi zdrobiți ușor. Condimente pentru uns carnea (cantități pentru 1 kg de carne)6-8 g de piper măcinat, în funcție de cât de iute dorești să fie șunculița de casă; 2-4 g de ardei iute uscat și măcinat sau boia de ardei iute;3 g de cimbru uscat; 1 lingură de boia dulce; 1 g de coriandru; 1 g de ienibahar; 1 g de anason (opțional); 1 căpățână de usturoi.Mod de preparare pentru șunculița țărănească
Acum că ai toate ingredientele la îndemână pentru șunculița țărănească, să dăm startul acestei rețete tradiționale delicioase. Iată care sunt etapele de preparare!
Pregătirea cărnii pentru rețetă
Primul pas pentru prepararea rețetei de șunculiță țărănească este alegerea unor bucăți de carne de calitate, preferabil cu un strat de grăsime și fără oase. Dacă ai ales pentru rețetă o spată de porc, se va tranșa carnea cu un cuțit special pentru tranșat. După ce carnea a fost tăiată în bucăți potrivite, se curăță de eventualele resturi de oase și cartilaje. Ulterior se va spăla bine fiecare bucată de carne.
Prepararea marinadei pentru carnea de porc
Se vor pune bucățile de carne într-un vas încăpător și se va pregăti saramura. Este important să prepari saramură în așa fel încât să acopere bine carnea de porc. Așadar, se va pregăti saramura din ingredientele mai sus menționate și se va turna peste carne. Se va lăsa carnea la marinat pentru 7-8 zile, într-un loc rece, însă nu la congelator. Din când în când se vor mai amesteca bucățile de carne în saramură.
Trucul pentru a obține chiftele pufoase. O rețetă hrănitoare și foarte gustoasăȚinerea șunculiței tradiționale la vânt
Se vor scoate după cele 7-8 zile bucățile de șunculiță țărănească din saramură, se șterg bine, apoi li se vor face „urechi” și se vor lega cu ață tare, urmând a fi atârnate la vânt pentru a se usca, timp de 24 de ore. În cazul în care afară este rece, șunca de casă poate sta la vânt chiar și pentru 48 de ore.
Afumarea șunculiței țărănești de casă
De regulă, afumarea șunculiței de casă se face într-o afumătoare. Șunca țărănească se va lăsa timp de 1 oră la fum cald, timp în care va prinde o culoare roșiatică. Afumarea se face cu lemn de fag sau lemn de pom fructifer. După 1 oră, se vor lua lemnele și se va afuma carnea la rece, cu rumeguș umed, tot din lemn de pom fructifer. După ce a mai trecut o oră pentru afumarea la rece, se stinge focul și se lasă șunca de casă în afumătoare până ziua următoare. În acest fel, gustul de fum va pătrunde mai bine în carne.
Fierberea șunculiței țărănești
În această etapă vei avea nevoie de o oală mare. Se pune apă în oală cam de 3-4 degete și se atârnă bucățile de șuncă de casă deasupra oalei. Se lasă la fiert la abur, la foc mic, la maximum 70-80 de grade Celsius, cu oala acoperită cu capac. Se va lăsa șunculița țărănească să fiarbă timp de 1 oră după ce apa a dat în clocot.
Condimentarea șunculiței de casă
Se va pregăti amestecul de condimente, din ingredientele menționate în lista de mai sus: se amestecă usturoiul mărunțit cu toate condimentele proaspăt măcinate. Se scot bucățile de șuncă țărănească și se ung de îndată cu amestecul de condimente. Fiind fierbinți, condimentele vor pătrunde în carne.
După ce au fost unse cu amestecul de condimente, bucățile de șuncă de casă se vor păstra acoperite timp de 2-3 ore, până se răcesc. Se mai pun încă o dată bucățile de șunculiță țărănească la vânt și se lasă pentru încă 24 de ore, cât să se întrepătrundă bine carnea cu condimentele.
Caltaboș de casă. Cum îl preparau bunicile noastre și ce puneau în el de ieșea atât de gustos