Tradiția vopsirii ouălor cu foi de ceapă este una veche și încă foarte populară, datorită rezultatelor spectaculoase și a modului natural de colorare. Această metodă simplă și accesibilă presupune utilizarea doar a unor ingrediente naturale, fără adăugarea de E-uri sau chimicale toxice. Rețeta tradițională de vopsire a ouălor cu foi de ceapă ne aduce aminte de modul în care strămoșii noștri obișnuiau să vopsească ouăle de Paște, iar rezultatul este cu adevărat remarcabil. 

Intrând în sfera tradițiilor populare și a unor practici vechi transmise din generație în generație, rețeta de vopsit ouăle cu foi de ceapă păstrează autenticitatea și farmecul tradițiilor pascale. Procesul simplu, dar minuțios, de preparare a vopselei naturale din ceapă și vopsire a ouălor, ne oferă bucuria redescoperirii frumuseții sărbătorilor Pascale, într-un mod prietenos cu mediul și lipsit de substanțe nocive. 

Acesta este motivul pentru care călugării de la mănăstire au prezentat pe YouTube procesul, dar și istoria și semnificația din spatele obiceiului de Paște îndrăgit de români:

„Întotdeauna când ne apucăm să vopsim ouăle, intrăm în atmosfera sfintelor sărbători. Cum și de Crăciun toți creștinii se pregătesc cu mâncăruri, se simte o energie a acestor sărbători, așa și de Paște începem prima dată cu ouăle. De ce este acest obicei de a înroși ouăle în Joia Mare, bineînțeles că se pot face și în Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, dar atunci creștinii trebuie să fie neapărat la biserică. Noi trebuie să ne îngrijim de aceste sărbători cu curățenie, mâncare, dar și de curățenia sufletului. Omul trebuie în Joia Mare să înceapă cu ouăle și să mai termine cu aceste treburi casnice.”, a dezvăluit călugărul Daniel în videoclip. 

Călugărul a continuat prin a le împărtăși credicioșilor care este povestea din spatele ouălor roșii, în cazul în care mai sunt persoane care nu știu chinurile prin care a trecut Hristos, înainte de a învia.„Are însă și o semnificație, pentru că noi în Joia Mare sărbătorim Vecernia, deci este o sărbătorire înaintea Vinerii Mari. Când Hristos a fost răstignit pe cruce, Maica Domnului cu mironosițele s-au dus la crucea Domnului ca să stea aproape de el, care era răstignit. Erau ostași în jurul său, care nu permiteau să se apropie nimeni și atunci mironosițele s-au întrebat cum să stea la picioarele Domnului.Atunci au hotărât să ia un coș cu ouă ca să-l dea ostașilor, pentru a le permite să stea la picioarele Domnului, așa li s-a permis să stea aproape de cruce. După ce cu toții au plecat, coșul a fost lăsat la baza sfintei cruci și se spune că sângele care s-a prelins pe cruce a înroșit ouăle, iar dimineața le-au găsit roșii, de aceea creștinii au acest obicei. În Vinerea Mare, au ouăle pregătite, cu care merg la biserică.”, a spus călugărul Daniel. O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce Cum se vopsesc ouăle cu foi de ceapăCălugării au împărtășit procesul prin care putem să vopsim ouăle de Paști doar cu frunze de ceapă și în acest fel să uităm de vopseaua din comerț plină de chimicale:  „Folosiți coji și de la ceapă galbenă, și de la ceapă roșie. eu am făcut un amestec, după ce punem cojile în apă, le punem pe foc și le fierbem jumătate de oră. La un moment dat trebuie să puneți și oțet, pentru că el va ajuta să se fixeze culoarea pe ouă, e foarte important. Trebuie să separăm apoi zeama de foi, să nu puneți ouăle în foi, pentru că ele se vor lipi și nu o să vă iasă o culoare uniformă. Acum punem ouăle la fiert. Le lăsăm 5 minute.”, a spus călugărul. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne arsă la grătar 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here