În cadrul Săptămânii Europene a Sărăciei Energetice, Greenpeace a prezentat un experiment în care a utilizat imagini termografice ale clădirilor din diverse orașe din Spania. Scopul organizației a fost acela de a evidenția pierderile semnificative și extinse de căldură din locuințe.
Problema risipei de energie nu afectează doar casele mai vechi, ci și pe cele recente. Astfel, 8 din 10 locuințe din Spania nu respectă standardele de eficiență energetică, căldura fiind pierdută prin structura clădirii, precum în cazul clădirilor din Zaragoza, sau prin feronerie, așa cum se întâmplă în Madrid.
Profesorul de construcții arhitecturale de la Universitatea din Sevilla, Luis Ángel León Rodríguez , a arătat cum, îndreptând dispozitivul către o clădire din orașul andaluz, se pot vedea „cele mai fierbinți puncte” care ar duce la locul în care se scurge energia. El mai subliniază că plasarea caloriferelor sub ferestre provoacă adesea pierderi de căldură.
Fotografiile ilustrează, printr-o gamă de culori de la galben la violet, variațiile de temperatură de pe suprafața aceleași clădiri, permițând astfel identificarea zonelor cu izolație deficitară. Scurgerile de căldură pot fi observate în jurul feroneriilor, în colțuri, prin structura casei sau prin punți termice, printre altele. Aceasta evidențiază ineficiența energetică ridicată a majorității locuințelor noastre, afectând 95% dintre acestea, conform datelor INE.
În esență, acestea ne oferă o imagine „portocalie și galbenă” care ilustrează modul în care energia (și implicit banii) se pierd din casele noastre. Problema este extrem de gravă, având în vedere că multe persoane nu dispun de resursele necesare pentru a face față acestui consum energetic crescut. Această pierdere de energie poate duce la creșterea facturii cu până la o mie de euro pe an, afectând în special persoanele cele mai vulnerabile.
Această problemă a sărăciei energetice impactează peste 20 de milioane de gospodării, incluzând nu doar locuințele construite acum câteva decenii, ci și pe cele moderne. Aceasta are repercusiuni asupra confortului familiilor și contribuie la diminuarea puterii lor de cumpărare.
„Sărăcia energetică îi afectează în special pe cei care nu-și pot plăti facturile la electricitate sau gaz, dar este larg răspândită într-o populație care este victimă a oligopolului energetic și trebuie să plătească mult mai mult decât ar trebui pentru a menține temperatura locuinței, chiar dacă nu o știe. „Este o problemă care se înrăutățește, deoarece casele noastre irosesc în general energie inutil”, spune José Luis García, șeful secției Climă, Energie și Mobilitate a Greenpeace Spania.
„Cel mai bun mod de a combate această sărăcire larg răspândită este să cerem ca locuințele noastre să fie mai bine izolate și să înlocuim gazele cu soluții regenerabile și eficiente care să economisească bani, să ne protejeze mai bine de frig și să ne ajute să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Guvernul trebuie să înceteze finanțarea combustibililor fosili care provoacă această criză socială și de mediu și să pună bani să lucreze pe soluții care să beneficieze toată lumea”, a declarat Maria Prado, coordonatorul campaniei energetice a Greenpeace.