Diabetul este o afecțiune care dacă nu este ținută sub control poate să degenereze. Doctorii recomandă celor care suferă de această afețiune să țină cont de sfaturile pe care aceștia le recomandă.
În cazul în care dimineața când vă treziți aveți glicemia ridicată trebuie rapid să luați măsuri. Având în vedere faptul că există două tipuri de diabet, specialistii recomandă celor care suferă de diabet tip 1, administrarea de insulină și, de asemenea, mai recomandă să se reducă cantitatea de glucide la prima masă.
Recomandarea diabetologilor pentru scăderea glicemiei
Totodată, se mai recomandă că în funcție de cât de mare este glicemia, să se sară complet peste masa de la micul dejun, însă, trebuie luate medicamentele prescrise de diabetologul curent.
Hidratarea este foarte importantă, deoarece organimsul va elimina glucoza prin urină. Consumul de apă este, așadar, esențial pentru diabetici, deoarece ajută la reducerea glicemiei.
O altă recomandare pe care o fac doctorii este sportul. Acesta ajută, de asemenea, la reducerea rapidă a glicemiei, deoarece mușchiul consumă glucoza din sânge, fără să necesite insulină.
Hiperglicemia marcată poate provoca probleme grave de sănătate, dacă nu este ținută sub control, iar alimentația este foarte importantă pentru diabetici. Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a scădea sau menține glicemia în limite normale.
Alimente recomandate diabeticilor
Conform diabetologilor, fasolea este o sursă foarte importantă de proteine, fiind recomandată persoanelor care suferă de diabet zaharat. Fasolea mai conține Vitamina A și fibre solubile, care ajută la scăderea colesterolului rău și, de asemenea, la îmbunătățirea nivelului glicemic din sânge.
Această legumă mai conține și carbohidrați, însă, medicii spun că nu cresc glicemia repede, dar trebuie avut totuși grijă la numărul de carbohidrați consumați.
Legumele fără amidon, de asemenea, sunt recomandate diabeticilor., deoarece sunt bogate în vitamina A, K, C și în fibre solubile. Consumul lor reduce nivelul colesterolului rău și ajută la reglarea glicemiei.
Ce fructe conțin cel mai puțin zahăr. Consumul lor reduce apariția unor boli de inimă sau diabet
Printre legumele care nu conțin amidon se numără: roșiile, ardeii, ridichile, varza, castraveții, salata, vinetele, fasolea verde, spanacul și urzicile.
Dintre fructele recomandate diabeticilor cele mai bune ar fi fructele de pădure. Datorită antocianinilor pe care îi conțin, ajută la reducerea colesterolului rău. De altfel, acestea cresc colesterolul bun. În plus, fructele de pădure sunt o bună sursă de vitamina C și de fibre.
Astfel că, diabeticilor li se recomandă să consume cât mai des mure, afine, căpșuni, zmeură sau dude. Specialiștii recomandă introducerea acestora la masa de dimineață sau în loc de desert.
Citricele sunt și ele pe lista fructelor recomandate diabeticilor. Acestea sunt bogate în vitamina C și au rolul de a regla tensiunea arterială. Însă, citricele au un conținut destul de mare de carbohidrați, susțin nutriționiștii, așadar, trebuie consumate cu măsură de către diabetici.
Alte alimente recomandate bolnavilor de diabet
Peștele este un alt aliment recomandat diabeticilor. Medicii recomandă un consum de cel puțin 150 de grame pe săptămână. Peștele gras, în special, conține grăsimi bune, care ajută la îmbunătățirea funcționării inimii și la curățarea vaselor de colesterol.
Este, tototdată, o sursă excelentă de Vitamina D și B12. Vitamina D este recomandată pentru menținerea oaselor sănătoase, în timp ce vitamina B12 este esențială pentru protecția celulor roșii, a ochilor, a sistemului nervos și al pielii.
Medicii diabetologi trag un semnal de alarmă asupra faptului că peștele conține mercur, iar un consum prea mare ar putea afecta creierul. Recomandat este un consum moderat pe săptămână.
Cât de benefice sunt nucile verzi pentru tiroidă. Leacul care te scapă de multe probleme nedorite
Scorțișoara este mirodenia despre care toată lumea crede că este recomandată în cazul diabeticilor. Conform unor studii, aceasta reduce glicemia și colesterolul și crește sensibilitatea la insulină. Însă, alte studii susțin contrariul, și anume faptul că această mirodenie afectează ficatul. Studiile nu sunt, însă, concludente, susțin specialiștii, care recomandă totuși prudența în cazul consumului de scorțișoară.
Ovăzul este un aliment cu un index glicemic mic, dar totodată, el conține și carbohidrați, însă, poate fi o soluție bună de mic dejun, dacă este comparat cu alte alimente precum păinea prăjită. Acest aliment scade colesterolul rău.
Și iaurtul se fală pe lista alimentelor recomandate ciabeticilor. Acesdt aliment reduce riscul de boală cardiovasculară.
Nucile sunt și ele recomandate persoanleor cu diabet zaharat, însă, medicii subliniază faptul că depinde de tipul de nuci. Migdalele conțin mulți nutrienți, și în special Vitamina E. Nucile conțin acizi grași, în special Omega 3, kaju conține mult magneziu, iar migdalele, arahidele și fisticul reduc colesterolul rău.
Nu se recomandă nucile sărate, din cauza conținutului lor caloric, acestea trebuie consumate în cantități mici.