Cum se îngrijește corect un ficus. Sfaturi de care trebuie să ții cont când ai o astfel de plantă în locuință. Unde trebuie poziționat ficusul

De cele mai multe ori ficusul are de suferit atunci când nu este ținut într-un mediu prielnic. Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt îngălbenirea, sau uscarea frunzelor. Mai mult, aplecarea tulpinii și căderea frunzelor sunt semne clare că planta ta suferă, ceea ce înseamnă că trebuie să găsești rapid o soluție prin care să o salvezi.

Află că ficusul se simte cel mai bine în zone luminoase, însă ferite de prezența directă a soarelui. Cel mai bine ar fi să-l păstrezi într-o zonă semiumbrită din casa, sau din terasa ta. Ficusul suferă dacă există variații mari de temperatură sau de lumină, așadar încearcă să-i asiguri condiții de temperatură și umiditate constante.

Frunzele ficusului dau aspectul său unic, îi creează personalitatea. Tot ele determină starea de sănătate a plantei, așadar trebuie să le acorzi o atenție specială. În prezența prafului, frunzele se vor îngălbeni treptat. Apoi, se vor înnegri și în final usca, fapt ce poate cauza degradarea iremediabilă a plantei tale, susțin specialiștii.

Sfatul pentru îngrijire ficus din acest punct de vedere este următorul: șterge frunzele de praf cel puțin o dată pe lună. O poți face folosind un burete sau o cârpă umedă. Sau, dacă dimensiunea îți permite, poți lua ficusul în baie și îl poți curăța ușor cu ajutorul dușului. Apa pe care o folosești pentru curățarea frunzelor trebuie să fie la temperatura camerei și să nu prezinte un conținut ridicat de clor.

Udarea adecvată Ficusul nu are nevoie de prea multă apă. Se descurcă bine chiar și atunci când este foarte cald, deși în timpul temperaturilor caniculare necesită o frecvență de udare puțin mai crescută. De regulă, ficusul se udă o dată pe săptămână, sau mai rar în funcție de umiditatea pământului și de condițiile de temperatură din camera sau terasa în care este depozitat. Dacă observi că dezvoltarea plantei are de suferit încearcă să uzi ficusul mai rar, sau să îi schimbi locul.

Continuă să ai grijă de el pentru că, în condiții favorabile, își va reveni într-un timp scurt. Un alt sfat important pentru îngrijire corectă ficus: pe fundul ghiveciului pune un strat de pietriș. Acesta va permite drenajul eficient al apei și va evita acumularea de umezeală în exces în jurul rădăcinilor. Vrei să alegi și alte plante pe care să le crești alături de ficus? Alege în funcție de semnificația și simbolistica florilor. 

Protejarea pe timp de frig sau caniculă Ficusul este rezistent la frig și căldură însă nu îi plac schimbările frecvente de temperatură. Iarna rezistă și la temperaturi ce scad sub 15 grade Celsius, în timp ce vara face față și la temperaturi ce urcă peste 28 de grade Celsius. Atât vara cât și iarna feriți-l de acțiunea directă a căldurii – nu îl așezați lângă calorifere, sobe sau în zone însorite pentru mai mult de 2, 3 ore în fiecare zi.

Iarna, dacă observi semne ale uscării frunzelor, încearcă să muți ficusul într-o cameră mai călduroasă și mai luminoasă. Acestea sunt sfaturile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să știi cum se îngrijește corect ficusul. Aplică-le dacă vrei să te bucuri de o plantă sănătoasă, cu frunze verzi și frumoase pe toată durata anului.

Motivele pentru care trebuie să ai această plantă în casă. Cum se îngrijește și despre ce este vorba 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here