Trandafirii sunt florile cele mai apreciate și care se găsesc în aproape toate grădinile cu flori. Aceste plante necesită o îngrijire aparrte, pentru a avea cela mai bogate tufe cu flori, pe tot parcursul verii și până toamna târziu. Cum îngrijim trandafirii primăvara
Tăierea trandafirilor primăvara e un aspect de care fiecare grădinar trebuie să se ocupe anual. Indiferent că ești deja un grădinar experimentat sau e prima dată când plănuiești curățarea și tunderea trandafirilor din grădina ta, merită să cunoști o serie de metode sigure.
Când vine vorba despre tăierea trandafirilor, un prim aspect important este alegerea perioadei adecvate. Grădinarii cu experiență spun că înseși natura ne transmite semnale pentru a lua cea mai bună decizie. Cel mai sigur semnal că poți steriliza instrumentele speciale pentru tăiere este înmugurirea florilor de Forsythia, popular cunoscută și ca „salcia de aur”.
Revenind la tăierea trandafirilor primăvara, iată câteva reguli valabile pentru toate tipurile de trandafiri: Mugurii de creștere, cunoscuți și ca „ochii trandafirilor”, sunt poziționați în axilele frunzelor. Tăierea trebuie realizată la maximum 0,5 cm, cu o ușoară înclinare, recomandă specialiștii.
Ce plante și arbuști trebuie tunși primăvara devreme pentru a stimula dezvoltarea lor
Folosește doar foarfece ascuțite, bine sterilizate. Se știe că tăieturile neuniforme provoacă răni greu de vindecat în timp. Dacă miezul are o nuanță maro, taie ramura până când ajungi la o porțiune unde miezul devine alb. După tăiere, din ramurile viguroase încep să crească mai mulți lăstari dintr-un singur mugur. Îndepărtează rapid toate ramurile, cu excepția uneia.
Dacă două ramuri se intersectează, taie una dintre ele sub punctul de intersecție – nu freca tulpinile una de cealaltă sau de suport. Îndepărtează total toate tulpinile bolnave sau deteriorate, cât și ramurile subțiri și slabe. Păstrează spațiu între ramuri pentru ca frunzele să se bucure de cantitatea necesară de oxigen și lumină. Aerisirea ramurilor previne apariția bolilor precum făinarea, pata neagră sau rugina.
Tăiere de primăvară se face începând cu sfârșitul lunii februarie, până la mijlocul lunii martie, în funcție de condițiile meteorologice. Dacă înghețul a afectat creșterea, taie tulpinile principale ale mugurilor adormiți. Vara, taie florile pe măsură ce se ofilesc și execută acest proces pe tot parcursul perioadei de înflorire.
Astfel vei distruge sursa bolilor și vei reduce consumul inutil de nutrienți, stimulând o nouă creștere și înflorire a trandafirilor remontanți. Împreună cu florile ofilite, taie și lăstarii tineri, până la primii muguri puternici. La sfârșitul verii, nu este nevoie să mai îndepărtezi inflorescențelor ofilite.
Astfel, eviți formarea ulterioară a lăstarilor, care pot îngheța iarna. În noiembrie, în zonele cu vânt puternic, trebuie scurtate cele mai lungi tulpini, cu circa 15-30 cm. Tăierea corectă împiedică planta să se balanseze în vânt. În centru și în regiunile nordice, unde trandafirii trebuie acoperiți iarna, taie toți lăstarii la o lungime de maximum 20-30 cm, susțin specialiștii.