El Niño s-a încheiat oficial, dar impactul său asupra vremii globale va continua să se resimtă. Curentul urmează să fie înlocuit în toamnă de La Niña, un model climatic care aduce, de obicei, temperaturi și mai ridicate.
El Niño, un fenomen natural caracterizat de temperaturi oceanice mai calde decât media în Oceanul Pacific tropical, a afectat planeta încă de la începutul verii trecute, relatează CNN.
Ce reprezintă curentul „La Nina”
Acest curent a atins un statut extrem la începutul acestui an, crescând temperaturile în timpul celui mai cald an înregistrat vreodată și influențând diverse evenimente meteorologice la nivel global. Cu El Niño ieșit din scenă, opusul său, La Niña, se pregătește să își facă apariția mai târziu în această vară. În prezent, nici La Niña, nici El Niño nu sunt prezente, iar o fază neutră a început, potrivit Centrului de Predicție Climatică al Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA).
Această situație se va schimba rapid pe măsură ce La Niña se formează pe parcursul verii și este de așteptat să devină dominantă până în septembrie, în perioada de vârf a sezonului uraganelor. Iată ce ne-ar putea rezerva vara fără El Niño și cu o La Niña în devenire:
Vară înăbușitoare și Atlantic activ
Verile La Niña care au urmat iernilor puternice El Niño au fost, istoric, unele dintre cele mai calde înregistrate în SUA. Vara aceasta nu va fi diferită, chiar înainte ca La Niña să se instaleze complet. Temperaturile peste medie sunt așteptate aproape peste tot în această vară. Condițiile caniculare au început devreme în vest și o căldură intensă, asemănătoare lunii iulie, se răspândește în jumătatea de est a țării.
Tranziția către La Niña nu este singurul factor care influențează temperaturile în cea mai caldă perioadă a anului. Acestea sunt mereu în creștere din cauza încălzirii globale cauzate de poluarea cu combustibili fosili.
Pe lângă căldura intensă, prognozele sezoniere arată o tendință îngrijorătoare a precipitațiilor pentru o mare parte din jumătatea de vest a SUA. Condiții mai aride decât cele normale sunt de așteptat pentru majoritatea statelor vestice.
Uscăciunea și căldura sunt ciclice. Cu cât o zonă devine mai fierbinte, cu atât se usucă mai mult, ceea ce poate duce la secetă nouă sau agravată. O zonă uscată devine și mai fierbinte, deoarece cea mai mare parte a energiei solare este destinată încălzirii solului, cu puțină energie pierdută prin evaporarea apei din sol. Dispariția El Niño va avea, de asemenea, implicații majore în Oceanul Atlantic, fiind unul dintre motivele principale pentru care experții prevăd un sezon hiperactiv al uraganelor.
El Niño oprea furtunile, La Niña le dezvoltă
El Niño tinde să creeze vânturi ostile la nivel superior care dizolvă furtunile, în timp ce La Niña face opusul. Astfel, mai multe furtuni s-ar putea dezvolta în acest an fără influența El Niño. De asemenea, El Niño nu va mai ține multe furtuni departe de SUA, lăsând coastele vulnerabile în acest sezon. Temperaturile record ale apei din Oceanul Atlantic ar putea acționa ca un combustibil pentru furtuni, ajutându-le să se formeze, să se intensifice și să avanseze.
Atlanticul nu este singurul ocean afectat. În ultimul an, El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor medii globale ale oceanelor la niveluri record.
La Niña ar putea avea, în cele din urmă, un efect de răcire asupra oceanelor lumii, nivelând o parte din încălzirea necontrolată a anului trecut. Totuși, acest proces nu se va întâmpla prea curând, deoarece oceanele se răcesc foarte lent. Aproximativ 90% din excesul de căldură produs de arderea combustibililor fosili este stocat în oceane.
Impactul de durată al lui El Niño
El Niño, care a sosit în iunie 2023, a devenit unul dintre cele mai puternice fenomene înregistrate vreodată, influențând radical vremea globală timp de un an. Cel mai important, El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor aerului și oceanelor la niveluri record la nivel global. Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.
Temperaturile oceanelor au atins niveluri record în martie 2023 și au rămas ridicate de atunci. Deși încălzirea globală a început înainte de sosirea lui El Niño, acest fenomen climatic a exacerbat situația, contribuind la creșterea temperaturilor și influențând evenimente meteorologice semnificative de la vara trecută.