Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126 de kilometri. Seismul a fost resimțit puternic în mai multe orașe din România, inclusiv în București, Brașov, Iași și Galați. Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a explicat că undele cutremurului „s-au propagat către Nord-Est”, ceea ce a dus la resimțirea intensă a seismului în orașele aflate în această direcție. 

„Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, o zonă care generează cutremurele cele mai mari din România. Este caracterizată de contactul dintre plăcile europene și asiatice și a avut magnitudinea de 5,4, adâncimea de 126 km, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade. La București, cutremurul a avut o intensitate mai mică, s-a situat între 3 și 4 grade în majoritatea sectoarelor din București. Ce se observă la acest cutremur este faptul că s-a simțit către Nord-Est, avem raportări foarte multe din Iași, Bârlad, Galați, Brăila, Tulcea și Rep. Moldova.

Intensitatea în zona de Nord – Est a fost între 4 și 5. Practic undele s-au propagat către Nord-Est. S-a produs la o adâncime de 126 km, dar preponderența efectulelor s-a dus către Nord-Est față de București. În 3 noiembrie 2022 a mai fost un cutremur de 5,3, dar în 28.10.2018 a fost un cutremur de 5,8. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea e aceeași dacă o calculăm și cu o stație din America.

Intensitatea este efectul pe care îl produce cutremurul la diferite distante, București, Craiova, și scade cu cât ne îndepărtăm de zona unde s-a produs. Până în prezent nu s-au produs replici. Din ce am observat noi pe parcursul timpului, la toate cutremurele de acum 2 ani, 4 ani, sau 6 ani, nu s-au produs replici în urma acestor tipuri de cutremure”, a explicat Constantin Ionescu, director INFP, la un post TV.

Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea. Autoritățile sunt în alertă. Seismul s-a simțit și în Capitală  

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here