Cutremur uriaș de 7.5 grade pe scara Richter în Taiwan. Un tsunami inițial a avut deja loc, cu o creștere a nivelului apei de 30 cm dar sunt așteptate valuri de 3 metri înălțime. În plus, s-au înregistrat deja multe replici ale seismului, majoritatea având intensitate de peste 5 grade. Populația a fost avertizată să se aștepte la asemenea replici în următoarea săptămână. 

UPDATE: 

Pompierii anunţă că patru persoane au murit în comitatul Hualien, iar cel puţin 700 de persoane au fost rănite.

Potrivit unui ziar local, United Daily News, trei drumeţi au murit în Parcul Naţional Taroko, într-o alunecare de teren, în apropierea epicentrului, situat în larg.

A patra victimă a murit într-un tunel rutier.

O clădire din Hualien a fost puternic avariată. Parterul s-a prăbuşit parţial, iar imobilul era înclinat la aproape 45 de grade.

La Taipei, ţigle au căzut de pe clădiri vechi şi în unele complexe rezidenţiale mai noi, iar unele şantiere au fost avariate.

UPDATE: Bilanțul inițial anunță cel puțin un deces, peste 20 de clădiri prăbușite.

Un cutremur major s-a înregistrat miercuri dimineaţa în estul Taiwanului, iar o alertă tsnuami a fost emisă în Okinawa, în sud-vestul arhipelagului japonez, dar şi în Filipine. Seismul a avut loc la ora locală 07:58 a.m. (2:58, ora României), la o adâncime de 15,5 km, chiar în largul coastei de est, potrivit Administraţiei meteorologice locale. A fost cel mai puternic cutremur care a lovit insula în ultimii 25 de ani. Mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături, iar 9 persoane au fost rănite pe o autostradă.

Potrivit agenţiei japoneze de meteorologie, magnitudinea seismului a fost de 7,5. Agenţia japoneză de meteorologie a descris cutremurul ca având adâncime mică, ceea ce poate provoca pagube mai mari.

Institutul american de geologie USGS a estimat magnitudinea de moment la 7,4, iar adâncimea seismului la 34,8 km. Epicentrul este situat la 18 km sud de oraşul Hualien din Taiwan, potrivit US Geological Survey.

Potrivit Reuters, administraţia meteorologică centrală din Taiwan a anunţat că magnitudinea cutremurului a fost de 7,2 şi s-a resimţit miercuri dimineaţă în Taipei, capitala Taiwanului. Cutremurul puternic a lăsat fără curent electric mai multe părţi ale oraşului, potrivit unui martor Reuters. 

Imagini la televiziune au arătat clădiri din oraşul Hualien, situat în estul Taiwanului, zguduite din temelii. Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 8:00 (3:00, ora României), la doar câţiva kilometri sud de Hualian, în estul Taiwanului. 

REPLICĂ PUTERNICĂ

Seismul iniţial a fost urmat după 13 minute de un altul, cu magnitudinea de 6,5, produs la o adâncime de numai 11,8 kilometri, potrivit USGS.

Japonia a emis un aviz de evacuare pentru zonele de coastă din apropierea prefecturii sudice Okinawa. Postul public de televiziune NHK a îndemnat oamenii să nu se apropie de coastă şi să se îndrepte spre zone mai înalte, în timp ce pe ecran apăreau avertismente în engleză şi japoneză.

Un tsunami de până la 3 metri ar urma să ajungă pe coasta de sud-vest a Japoniei în jurul orei locale 10.00 a.m. (04:00, ora României), potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia. Avertizarea a fost emisă după ce seismul s-a produs în ocean, în apropierea coastei.

Agenţia japoneză de Meterologie avertizează populaţia să fie vigilentă la replici de intensitate mare timp de aproximativ o săptămână.

Aceeaşi agenţie a revizuit între timp în creştere magnitudinea cutremurului din Taiwan la 7,7, de la 7,5, potrivit Reuters.

Aproape 10.000 de gospodării din Taiwan au rămas fără energie electrică, iar operaţiunile de restabilire sunt în curs de desfăşurare.

Cutremurele sunt frecvente în regiune, una dintre cele mai active zone seismice din lume. 

Au trecut doar patru luni de când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 urmat de un tsunami a ucis 244 de persoane şi a provocat pagube importante în peninsula Noto din prefectura Ishikawa, pe coasta Mării Japoniei.

La 11 martie 2011, coasta de nord-est a Japoniei a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic seism înregistrat vreodată în Japonia, şi de un tsunami masiv. Aceste evenimente au declanşat cea mai gravă criză nucleară civilă din lume, de la dezastrul de la Cernobîl, cu un sfert de secol mai devreme.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,6  a lovit Taiwanul în septembrie 1999, ucigând aproximativ 2.400 de persoane în cel mai grav dezastru natural din istoria insulei.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here