Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, este vizat de plângere penală și este acuzat de hărțuire și de amenințare chiar de către unul dintre avertizorii de integritate din cadrul instituției. Salariata a făcut plângere penală.
Comportamentul abuziv al unui vicepreședinte ASF în raport cu un angajat al insituției face obiectul unei investigații demarată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Pe numele lui Ștefan Daniel Armeanu a fost înregistrată o plângere penală. Daniel Armeanu este vicepreședinte la sectorul de pensii private din cadrul ASF.
Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, vizat de plângere penală
Oficiul de stiri a obținut, astăzi, informații despre plângerea penală formulată, în anul 2024, de către o salariată a autorității, care este și lider de sindicat în cadrul ASF. Victima lui Daniel Armeanu a divulgat, public, nereguli din cadrul ASF. Aceasta a reclamat, printre altele, faptul ca vicepreședintele Daniel Armeanu a chemat-o în biroul său unde a amenințat-o și santajat-o, spunându-i că, dacă nu va face în activitatea sindicală ceea ce îi solicit, o să fie dată afară din ASF și că nu va mai lucra vreodată în piața financiară din România. Din informațiile intrate în posesia Oficiul de stiri reiese că reclamanta a relatat, în plângerea penală formulată împotriva lui Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, cum acesta a devenit deosebit de agresiv și nu a lasat-o să plece din biroul său, deși angajata a vrut, în repetate rânduri, să facă acest lucru.
Hărțuire și amenințare a unei salariate
În cuprinsul plângerii adresate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 este prezentat, pe larg, comportamentul lui Daniel Armeanu, care ar fi țipat, înjurat, ar fi lovit cu pumnii în masă și ar fi aruncat cu scaunele, din cauză că salariata a refuzat, explicit, să dea curs solicitărilor sale referitoare la activitatea sindicală. Angajata a sesizat faptul ca vicepreședintele ASF i-a lasat impresia că urmează să o lovească, apropiindu-se în mod agresiv de ea. Întreaga confruntare dintre cei doi s-a încheiat după ce salariata a căzut pe scările instituției.
Poliția a demarat procedura de audiere a părților
Contactată telefonic, victima nu a dorit sa ofere informații referitoare la acest subiect. Ea a declarat că „am făcut, într-adevăr, o plângere penală, însă nu voi face precizări în acest sens deoarece nu vreau sa interferez în vreun fel cu activitatea organelor de cercetare abilitate.”. „Chiar dacă sunt conștientă că este vorba despre o persoană foarte influentă și cu o puternică susținere politică, sunt convinsă că se va face dreptate. Aștept asta.”, a precizat victima lui Daniel Armeanu, pentru Oficiul de stiri. În urma dosarului înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, polițiștii au chemat la audieri cele doă părți.
Actuala conducere a ASF s-a remarcat printr-un comportament abuziv, în raport cu unii salariați
Împotriva lui Daniel Armeanu au fost depuse mai multe plângeri penale, formulate de către salariați ai ASF, ca urmare a abuzurilor și hărțuirii la locul de muncă, la care vicepreședintele i-a supus.
În articolele publicate anterior, am prezentat situația unei subalterne a lui Daniel Armeanu care, urmare a acțiunilor acestuia, a ajuns în situația regretabilă de a pierde o sarcină, din cauza stresului și a presiunilor constante la care aceasta a fost supusă. Abuzurile la adresa acestei subalterne nu s-au oprit aici. După ce a pierdut o prima sarcină, salariata a anunțat, official, angajatorul, în temeiul dispozițiilor legale privind protecția maternității la locul de muncă, că este din nou însarcinată, având o sarcină cu risc. La doar câteva ore după ce a transmis această informare angajatorului, salariata a fost anunțată că este cercetată disciplinar, ca urmare a unui referat de cercetare semnat de către vicepreședintele ASF, Daniel Armeanu. Un referat care ar fi fost întocmit pe baza unor documente false, elaborate cu concursul conducerii sectorului de pensii private și a serviciului resurse umane, inclusiv cu încalcarea procedurilor interne ale ASF.
Hărțuită în concediu maternal
În urma cercetării, angajata a fost și sancționată disciplinar, așa cum ar fi solicitat Daniel Armeanu, drept răzbunare că salariata a refuzat să facă declarații împotriva colegului său Catalin Ionescu, avertizor de integritate. De altfel, ulterior, ea a și declarat adevarul în cercetarea disciplinară a acestuia, contrar dorinței conducerii ASF. Tot din dorința de răzbunare, persoane cu funcții de conducere și coordonare la nivelul Sectorului Sistemului de Pensii Private, aflat în grija domnului Daniel Armeanu, au continuat să harțuiască salariata, chiar și după finalizarea cercetării disciplinare, inclusiv după ce aceasta a intrat în concediu maternal.
Avem de-a face cu un nou caz „Bulai” în cadrul ASF?
Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, vizat de plângere penală. Din informațiile pe care le deținem, aceste aspecte sunt cunoscute de catre unii membri ai Consiliului ASF, care nu au luat nicio măsura în acest sens, pâna în acest moment.
În încercarea de a afla detalii despre sechestrarea salariatei în biroul vicepreședintelui Sectorului Sisremului de Pensii private, persoane din cadrul autorității au relatat, pentru Oficiul de stiri, faptul că biroul lui Daniel Armeanu beneficiază de o ușă care se poate închide și deschide doar prin intermediul unui buton aflat sub biroul său.
În acest context, Oficiul de știri a adresat un set de întrebări lui Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, legate despre aceste cazuri de hărțuire ale angajatelor/studentelor sale, precum si despre relația sa cu vicepremierul României, Marian Neacșu.
În materialul viitor vom publica întrebările adresate domnului vicepreședinte ASF Daniel Armeanu, precum și răspunsurile acestuia.