Începând cu 2015, furtunile care lovesc Europa primesc nume în cadrul unui sistem interguvernamental european similar cu cel folosit în Statele Unite pentru uragane. În fiecare an, o listă de nume este publicată în luna septembrie și rămâne valabilă până în august anul următor. În funcție de zona unde se formează furtuna și probabilitatea de a se răspândi la scară largă, aceasta primește un nume atribuit de țara cea mai afectată. 

Acest proces a fost inițiat de EUMETNET (Rețeaua Serviciilor Meteorologice Europene), o organizație care facilitează cooperarea între serviciile meteorologice și hidrologice din Europa. Scopul principal al proiectului „Storm Naming” este de a numi furtunile severe, pentru a facilita informarea și pregătirea publicului.

Cum sunt denumite furtunile în Europa?

Țările europene sunt împărțite în grupuri regionale, iar fiecare grup de țări are o listă proprie de nume, alcătuită în ordine alfabetică și alternând genurile. Când o furtună se formează, serviciul meteorologic al țării afectate îi atribuie un nume. Acesta este comunicat celorlalte servicii pentru a fi utilizat uniform. Furtunile se numesc pe baza prognozelor, nu a evenimentelor deja întâmplate, astfel încât publicul să fie informat din timp.

De ce ciclonul Ashley ar putea deveni Cassandra?

Furtuna anunțată recent pentru Europa Centrală și de Est a fost denumită „Ashley” în presa din România. Totuși, aceasta nu este încă denumirea oficială. Conform sistemului de denumire, Ashley ar fi fost primul nume liber pe lista grupului nord-vestic, format din Marea Britanie, Irlanda și Țările de Jos. Dar, conform datelor meteorologice, furtuna se formează în zona statelor mediteraneene. Astfel, următorul nume pe lista acestui grup este „Cassandra”, după ce „Atena” și „Boris” au fost deja folosite.

Acest scenariu nu este unic. În cazul furtunii „Boris”, numele a fost atribuit de Serviciul Meteorologic italian pe 11 septembrie 2024, conform criteriilor specifice ale Italiei.

Cum decide Italia numele furtunilor?

Serviciul Meteorologic italian numește o furtună dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

Niciun alt serviciu meteorologic european nu a numit furtuna deja.Italia este prima națiune europeană afectată.Furtuna trebuie să fie asociată cu o zonă ciclonică ce acoperă câteva sute sau mii de kilometri.Viteza vântului trebuie să corespundă unei avertizări de cod portocaliu sau roșu, conform Meteoalarm.Numele sezonului 2024-2025Numele pentru furtunile din sezonul 2024-2025 au fost anunțate în diferite grupuri de țări, incluzând:

Regatul Unit, Irlanda și Țările de Jos: Ashley, Bert, Conall, Éowyn, Flori, Hugo, Izzy, James, Kayleigh, etc.Grupul mediteranean (Italia, Slovenia, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru și Malta): Atena, Boris, Cassandra, Dionisio, Elena, Felix, etc.Sistemul european de denumire nu include literele Q, U, X, Y și Z pentru numele furtunilor, pentru a menține coerența cu convențiile de denumire ale Centrului Național pentru Uragane din SUA.

Atribuirea unui nume nu înseamnă că o furtună se va dezvolta în mod cert, dar ajută la pregătirea publicului pentru eventualitatea unor condiții meteorologice severe.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here