Majoritatea femeilor au obiceiul ca după duș să își înfășoare părul într-un prosop și apoi să își continuie activitățile. Specialiștii atrag atenția că această practică deși pare inofensivă poate să facă mai mult rău decât bine.
Dermatologii le recomandă celor care își acoperă părul ud cu un prosop gros pentru o perioadă îndelungată să renunțe la acest obicei și asta pentru că se crează un mediu cald și umed ce favorizeză proliferarea bacteriilor și a fungilor.
Acest lucru provoacă iritații, mătreață și chiar la un dezechilibru al microbiomului scalpului. Mai mult, scalpul transpiră sub prosop, iar acest lucru stimulează excesiv glandele sebacee.
Potrivit specialiștilor, din această cauză părul se va îngrășa mai repede, iar rădăcinile vor părea încărcate la doar o zi după spălare.
Totodată, căldura reținută de prosop va face ca scalpul să reacționeze prin producerea unei cantități mai mari de sebum, încercând să compenseze lipsa de aerisire.
Acest lucru poate avea un impact negativ pe termen lung, deoarece cu cât scalpul secretă mai mult sebum, cu atât vei simți nevoia să îți speli părul mai des, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a lungimilor și degradarea firului de păr.
În loc să îți răsucești părul ud strâns în prosop, folosește mișcări delicate de tapotare pentru a absorbi excesul de apă.De asemena, în locul prosopului clasic alege unul din microfibră pentru că este mult mai delicat cu firul de păr și nu creează frecare excesivă, care poate duce la ruperea firelor.
După ce ai eliminat excesul de apă, lasă părul să se usuce natural, fără să-l ții înfășurat prea mult timp.