Chiar dacă pentru români adugarea laptelui în ceai nu pare a fi o opțiune fericită, lucrurile stau cu totul altfel, Recent, cunoscuta nutriționistă Mihalea Bilic a explicat beneficile unei astfel de combinații
”Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real”, a scris nutriționista.
În cazul ceaiului englezesc, explicația științifică este că prin adăugarea laptelui este blocat efectul taninurilor din ceai.
”Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorbția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.
Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat”, a explicat Bilic
Dacă o astfel de combinație nu vi se pare pe plac, o altă variantă este să evitați să beți ceai atunci când consumați produse bogate în fier, precum carnea, peștele, ficatul, legumele cu frunze verzi (spanac, pătrunjel).
”Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, concluzionează Mihaela Bilic.