De ce se umflă picioarele. Tot ce trebuie să știi dacă te confrunți cu această afecțiune. Care sunt cauzele, dar și remediile pentru a nu te confrunta cu această problemă de sănătate. 

Umflarea picioarelor sau în termeni medicali edemul limfatic reprezintă o acumulare de lichid în țesuturi, ce apare atunci când capacitatea de transport a lichidelor este afectată din cauza unor tulburări de funcționare a vaselor limfatice.

Poate fi localizat în zona picioarelor, a mâinilor, dar și a gâtului, capului, trunchiului și abdomenului. Afectiunea poate progresa continuu dacă nu este tratată corespunzător. Poate să apară după o zi de stat în picioare prea mult timp sau stat pe scaun o perioadă îndelungată. Totodată, poate fi un simptom al obezității, lipsei de mișcare sau chiar a unei afecțiuni medicale.

Remedii pentru fluidizarea sangelui. Scad riscul de formare a cheagurilor, responsabile cu producerea de AVC (realitatea.net)Ce cauzează retenția de apă

Retenția de fluide la nivelul picioarelor poate fi provocată de mai mulți factori:

cardiomiopatia, ce duce la insuficiență cardiacă – este o afecțiune a mușchiului inimii ce împiedică pomparea unei cantități suficiente de sânge înspre organism.tromboza venoasă profundă (TVP) – apare ca urmare a formării unor cheaguri de sânge într-o venă profundă a piciorului, ceea ce duce la apariția de edem, cauzat de sângele care se acumulează în zonă;varicele sau insuficiența venoasă cronică – apare atunci când valvele din interiorul venelor nu mai funcționează corespunzător și nu pot împiedica scurgerea sângelui spre zona inferioară a piciorului. Sângele se acumulează și nu mai poate fi transportat eficient către inimă, ceea ce duce la apariția umflăturilor.insuficiență renală – apare atunci când rinichii nu mai funcționează corespunzător, nu mai pot filtra apa și deșeurile din sânge, ceea ce duce la acumularea de lichid în organism și umflarea brațelor și picioarelor.sarcina – în ultimul trimestru, fătul în creștere pune presiune pe venele picioarelor, ceea ce încetinește circulația sângelui și determină acumularea de lichidutilizarea anumitor medicamente – poate să ducă la apariția de efecte secundare, precum umflarea picioarelor. Medicamentele care pot provoca aceste efecte sunt blocantele canalelor de calciu, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente pentru diabet, hormoni, antidepresive, steroizi, calmante. 

Umflarea picioarelor poate fi observată și ca urmare a apariției unei inflamații  a articulatiilor sau a țesuturilor, ca urmare a apariției unei leziuni -ruptură de ligament sau tendon, ori din cauza prezenței unei afecțiuni precum artrita reumatoidă. 

Alimente care produc arsuri la stomac. Ce trebuie să eviți, în special, dimineațaMai multe boli și afecțiuni pot cauza edeme:guta: o formă de artrită cauzată de prezența cristalelor de acid uric în articulații. Apare ca urmare a consumului de alcool în exces sau alimente bogate în purine.bursita genunchiului:  o inflamație a bursei, un sac umplut cu lichid, care acționează ca o pernă între os și mușchi, piele sau tendon. osteoartrita: o afecțiune în care se erodează, în timp, cartilajul protector al osului artrita reumatoidă: este o boală inflamatorie în care sistemul imunitar atacă țesuturile din propriul organismentorse: apar la răsucirea gleznei atunci când se calcă greșit ruptura de tendon ahilian: tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon al corpului, ce conectează mușchii gambei de osul călcâiului, ajută la mers, alergat, călcat. Când se rupe se aude o pocnitură puternică  și apare o durere ascuțită în spatele gleznei și a gambei inferioare.ruptura de ligament încrucișat anterior: este un ligament ce menține stabilitatea genunchiului. Când se rupe se aude o pocnitură, este dureros și genunchiul se umflă.celulita infecțioasă: apare ca urmare a pătrunderii unor bacterii, precum streptococul și stafilococul, printr-o crăpătură a pielii. Apare cel mai des în partea inferioară a piciorului. infecție sau rană: o tăietură sau rană mai gravă determină organismul să direcționeze celule albe spre zona lezată, ceea ce provoacă umflături pentru 2-3 zile. Dacă durează câteva săptămâni poate fi semn al unei afecțiuni medicale mai grave. Remedii pentru picioarele umflate și prevenirea lor:redu consumul de alimente sărate;practică regulat exerciții fizice;când călătorești mult cu mașina schimbă des poziția de stat pe scaun și fă opriri ori de câte ori poți;în timpul zborului cu avionul ridică-te de pe scaun și mișcă-te cât de mult posibil”dacă timpul îți permite, ridică picioarele deasupra nivelului inimii, timp de o jumătate de oră, de mai multe ori pe zi ;odihnește-te dacă mișcarea este dureroasă la început;poartă ciorapi compresivi, concepuți special pentru tratamentul varicelor și altor afecțiuni venoase. Dar este important să fie aleasă mărimea corectă, la fel și nivelul de compresie conform recomandărilor oferite de medicul specialist;hidratează-te corespunzător;consumă alimente bogate în potasiu și magneziu;în caz de inflamații aplică o pungă de gheață și în funcție de simptomatologie și gravitate apelează la îngrijiri medicale.Ce afecțiuni poate ascunde nevoia de a consuma sare în exces. Ce îți transmite organismul prin câteva simptome la trebuie să fii atent

Sursa

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here