De ce sunt recomandate semințele în sezonul rece. Care sunt cele mai benefice sănătății și ce efecte au. Semințele de dovleac

Dovleacul este dulce, dar nu are decât 13 calorii/100 g. În schimb, este bogat în vitaminele E şi C şi în betacaroten, fiind recomandat în orice cură de toamnă. Iarna, însă, consumă seminţele lui crude sau în salatele de crudităţi.

Specialiştii recomandă aceste seminţe în special cardiacilor. Ele reglează colesterolul şi menţin elasticitatea vaselor de sânge datorită conţinutului bogat de acizi graşi polinesaturaţi. În plus, fac minuni pentru rinichi şi ajută bolnavii care suferă de afecţiuni hepatice.

Migdalele, depozit de minerale

Dulci şi hrănitoare, migdalele sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale, mai ales de magneziu şi cupru. Echilibrează nivelul de calciu din organism, menţin oasele puternice şi ajută sistemul nervos.

Recent s-a descoperit că migdalele ajută la scăderea colesterolului în sânge şi susţin tensiunea arterială la cote normale. Sunt o sursă importantă de vitamina E, prielnică pentru sănătatea pielii. Atenţie, însă, trebuie să consumi numai migdale dulci, cele amare sunt folosite doar în industria farmaceutică.  

Alunele protejează inima

Taninurile pe care le conţin alunele de pădure au efect vasodilatator periferic şi te protejează de bolile de inimă. Este adevărat că au o mare valoare nutritivă, 100 g de alune conţin 690 kcal, dar tocmai datorită acestei proprietăţi sunt recomandate copiilor anemici şi persoanelor în vârstă ca remediu energizant.

Persoanele bolnave de TBC, litiază renală sau diabet pot consuma până la 30 g de alune pe zi, datorită efectului lor energizant şi a faptului că reglează nivelul zahărului din sânge.

Nucile atacă grăsimile “rele”

Miezul de nucă este un aliment complet, concentrat în substanţe proteice, zaharuri şi minerale. Consumul constant de nuci reduce colesterolul, previne apariţia bolilor coronariene şi a osteoporozei. Pe de altă parte, fiind o sursă importantă de acizi Omega 3, nucile previn declanşarea atacului cerebral.

Chiar dacă au multe calorii, este bine să consumi câteva nuci în fiecare zi pentru că au efecte benefice asupra sistemului digestiv.

Seminţele de floarea soarelui dau energie

Vitaminele E şi B, cuprul, zincul şi fierul sunt principalele „arme“ cu care seminţele de floarea soarelui îţi apără sănătatea. Important este să le consumi crude sau uşor coapte în cuptor, fără sare. La fel ca celelalte seminţe benefice, şi acestea conţin grăsimi polinesaturate care protejează inima de radicalii liberi.

O porție de 30 g de seminţe, consumată zilnic, este indicată în curele pentru buna funcţionare a rinichilor, a bilei, dar şi pentru circulaţia sângelui în zonele periferice. Pe de altă parte, fibrele pe care le conţin previn problemele digestive.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here