Va fi sau nu Klaus Iohannis președinte până la alegerile din luna mai? Este întrebarea care plutește în spațiul public după ce 161 de parlamentari din tabăra suveranistă au semnat pentru suspendarea sa. Demersul, însă, trebuie să treacă și de votul Parlamentului pentru a se ajunge mai apoi la un referendum. 

Primul pas în perioada următoare pentru ca cererea de suspendare a lui Klaus Iohannis să capete un sens este ca birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului să se reunească într-o ședință de plen reunit, acolo unde vor analiza această cerere de suspendare și vor stabili data unei ședințe de plen reunit. 

Înaintea acestei ședințe de plen reunit, însă este nevoie de consultarea Curții Constituționale, care va emite un aviz consultativ, ceea ce înseamnă că parlamentarii nu vor fi obligați să țină cont de el atunci când vor vota în Parlament.

DOCUMENT-BOMBĂ: Planul pentru suspendarea lui Klaus Iohannis! Cum poate fi înlăturat de la Cotroceni

Mai apoi urmează votul din Parlament, respectiv acea ședință de plen reunit la care este așteptat și Klaus Iohannis pentru a se apăra. 

Pentru ca această cerere de suspendare să fie adoptată în Palrament este nevoie de votul majorității parlamentarilor, aidcă de votul a 234 de parlamentari. 

Dacă demersul este adoptat în Parlament, funcția de președinte va fi asigurată interimar de către președintele Senatului iar în cel mult 30 de zile va fi organizat un referendum pentru demiterea lui Klaus Iohannis. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here