Obezitatea nu este doar o problemă de alimentație și exerciții fizice, ci poate avea și cauze genetice, conform unor cercetări recente. Studiul, realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, a identificat un “declanșator genetic clar pentru obezitate”, a declarat dr. Mattia Frontini, autorul principal și profesor de biologie celulară la Universitatea din Exeter. Ce arată studiul
Cercetătorii au utilizat UK Biobank, o vastă bază de date biomedicale, pentru a urmări persoane pe termen lung. Ei au comparat datele genetice ale persoanelor cu două copii defecte ale genei SMIM1 cu cele ale indivizilor fără aceste mutații. Rezultatele au arătat că femeile cu această mutație cântăresc în medie cu 4,6 kilograme mai mult, iar bărbații cu 2,4 kilograme mai mult.
Genele defectuoase SMIM1 determină o scădere a funcției tiroidei și a cheltuielilor energetice, a explicat dr. Frontini. Acest lucru înseamnă că, pentru același aport alimentar, energia utilizată este mai mică, iar excesul este stocat sub formă de grăsime. Descoperirea este semnificativă deoarece identifică o mutație genetică specifică legată de obezitate, o realizare rară în cercetare, a remarcat dr. Philipp Scherer, director al Centrului de Diabet Touchstone din cadrul Universității de Sud din Texas.
O descoperire genetică rară
Această mutație genetică este prezentă la aproximativ 1 din 5.000 de persoane, ceea ce înseamnă că, la o populație de milioane, există un număr considerabil de oameni care pot avea această mutație fără să știe că obezitatea lor are o componentă genetică, a adăugat dr. Scherer. Disfuncția tiroidiană, care afectează aproape 2% din populația din Marea Britanie, este tratabilă cu medicamente relativ ieftine. Echipa de cercetare intenționează să exploreze dacă persoanele cu mutația SMIM1 ar putea beneficia de tratamente pentru tiroidă.
Următorul pas este realizarea unui studiu clinic randomizat pentru a vedea dacă tratamentele pentru tiroidă pot ajuta aceste persoane. Specialiștii speră că acest lucru va îmbunătăți semnificativ viața pacienților. Greutatea corporală este influențată de mulți factori, inclusiv stilul de viață, somnul, medicația, problemele de sănătate, mediul de trai și genetica, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.
În timp ce cercetările asupra factorilor genetici și tratamentelor potențiale continuă, specialiștii recomandă noile medicamente GLP-1 pentru tratarea obezității. Dietele restrictive severe nu sunt soluția, deoarece pot duce la cicluri de restricție și indulgență alimentară. În schimb, se recomandă o abordare graduală și durabilă pentru schimbarea stilului de viață, menținând o relație sănătoasă cu alimentele.