Avem detalii bombă despre împărțirea posturilor de șefi ai spitalelor în timpul guvernului Ponta! Actual viceguvernator BNR, Eugen Nicolăescu a dezvăluit în fața Înaltei Curți modul prin care au fost numiți sau revocați directorii din spitale, pe vremea când acesta era ministru al Sănătății.
Totul ar fi avut loc între anii 2012 și 2014, pe vremea când Nicolae Bănicioiu era ministru al Tineretului. Ulterior, în 2014, Nicolae Bănicioiu a fost numit în locul lui Eugen Nicolăescu la șefia Ministerului Sănătății, de unde a plecat după tragedia din Clubul Colectiv, odată cu Victor Ponta.
Conform declarațiilor lui Eugen Nicolăescu, Victor Ponta l-ar fi urmărit îndeaproape.
CUM SE NUMEAU DIRECTORII DE SPITALE ÎN CABINETUL PONTA
– Judecător: Cum s-a ajuns ulterior la numirea lui Bănicioiu Nicolae la Ministerul Sănătății?
– Eugen Nicolăescu: Premierul Victor Ponta îl pusese pe domnul Bănicioiu să urmărească într-o oarecare măsură ce fac eu la Sănătate. Era modul lui Victor Ponta de a controla ce fac miniștrii PNL prin intermediul celor de la PSD. După demisia mea din 2014, a fost oarecum firesc ca domnul Bănicioiu să fie numit în locul meu, cu atât mai mult cu cât acesta era medic și coordona departamentul de sănătate al PSD. Menționez că ori de câte ori mă întâlneam cu premierul Victor Ponta pentru a discuta chestiuni legate de acte normative sau aspecte de supravegherea sectorului sanitar, era prezent și Nicolae Bănicioiu.
sursă: declarații Eugen Nicolăescu
Totodată, în fața instanței, Nicolaescu a declarat că Ecaterina Andronescu, șefa PSD București la acea vreme, era trimisă să-i ceară numirea sau înlocuirea unui manager de spital, în funcție de interesele partidului social-democrat, iar el trebuia să emită ordinul de ministru.
În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul din cei doi suma totală de aproape de 1,3 milioane de lei, reprezentând dividende aferente anului 2013.
În schimb, Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească misiuni ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu.