Companiile care implementeaza instrumente generative de inteligenta artificiala, cum ar fi ChatGPT, vor trebui sa dezvaluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-si dezvolta sistemele, conform unui acord UE timpuriu care ar putea deschide calea pentru primele legi cuprinzatoare din lume pentru tehnologie, transmite Reuters.
Comisia Europeana a inceput sa elaboreze Legea privind inteligenta artificiala in urma cu aproape doi ani pentru a reglementa tehnologia emergenta a inteligentei artificiale, care a cunoscut un boom in investitii si popularitate dupa lansarea chatbot-ului ChatGPT alimentat de IA al OpenAI.
Membrii Parlamentului European au convenit sa treaca proiectul la urmatoarea etapa, in timpul caruia parlamentarii UE si statele membre vor dezbate detaliile finale ale proiectului de lege.
Conform propunerilor, instrumentele IA vor fi clasificate in functie de nivelul lor de risc perceput: minim, limitat, ridicat si inacceptabil. Domeniile de ingrijorare ar putea include supravegherea biometrica, raspandirea dezinformarii sau limbajul discriminatoriu.
Desi instrumentele cu risc ridicat nu vor fi interzise, cei care le folosesc vor trebui sa fie foarte transparenti in operatiunile lor.