Recent, discuțiile din spațiul public s-au intensificat în jurul campaniei de strângere de fonduri a primarului general Nicușor Dan, cu un accent deosebit pe lipsa de transparență a donațiilor încasate. Promisiunile de transparență ale lui Nicușor Dan, care s-a angajat să fie cel mai deschis primar și candidat la prezidențiale, par să fie contrazise de realitatea acestor acțiuni, care sunt învăluite în obscuritate.
Jurnalista Josefina Pascal a săpat în dedesubturile campaniei electorale a acestuia, aducând la lumină informații surprinzătoare despre finanțările pe care le obține și despre relațiile sale cu dezvoltatorii imobiliari.
„Toată lumea se uită la recentele donații ale lui Nicușor Dan pe care acesta le strânge în precampanie într-o obscuritate totală, într-o lipsă de transparență absolută. De ce? El ne-a spus că o să fie cel mai transparent primar, cel mai transparent candidat la prezidențiale, și totuși vedem că vrea să păstreze anonima lista donatorilor.
Ce e mai șocant este că toate acele donații trec printr-un cont de Stripe. Și asta înseamnă, practic, că nu știm în ce cont bancar ajung ulterior banii, pentru că această platformă sau acest procesator de plăți ascunde de fapt contul respectiv. Ceea ce este îngrijorător, mai ales când știm că domnul Nicușor Dan are un istoric impresionant de strâns donații și probleme în ceea ce privește finanțarea acestor campanii succesive pe care le-a avut.
Sigur, problemele pe care le cunosc cetățenii au început undeva în 2016, nu-i așa? Țin să vă contrazic, pentru că am rămas și eu proasta.ro atunci când am aflat că de fapt Nicușor Dan strânge donații din 2011. Dansul e candidat de profesie, se pricepe la asta.
Ei bine, foarte interesant este că atunci, la momentul respectiv, în 2011, Nicușor Dan stătea și lăsa comentarii prin toate site-urile posibile și imposibile, da, chiar Nicușor Dan, și cerșea literalmente bani de la oameni, de la tot felul de utilizatori, care îl întrebau diferite chestiuni legate de primărie în comentarii.
Cum încearcă Nicușor Dan să-i convingă pe români să îl voteze: noua “strategie”
Mai mult decât atât, și aici devin lucrurile și mai interesante: Acesta avea un site, pe lângă site-ul pentru donații, nicusordan.ro, avea un site lexcivitas.ro. Foarte interesant. Dacă accesăm, și o să vedeți pe ecran un exemplu de acest gen, accesăm acest site lexcivitas.ro, o să ajungem redirecționați pe o pagină a unui dezvoltator imobiliar, a unui constructor de case, ghiciți de unde dragilor, din Moldova.
Eu acum mă gândesc, ok, Nicușor Dan se luptă cu rechinii imobiliari din București, din România, aia din Moldova or fi buni, nu? Poate oamenii aia nici măcar nu sunt rechini imobiliari, dar totuși, cum ajunge proprietarul site-ului nicusordan.ro, site-ului lexcivitas.ro, site făcut de către Asociația Salvați Bucureștiul, cu fonduri de la Fundația pentru o Societate Deschisă, adică George Soros, să te redirecționeze și deci să ajungă în proprietatea, să-i spunem așa, unui site a unui dezvoltator imobiliar din Moldova? E foarte bizar, mai ales că proprietarii acelui site, sau cei care dețin drepturile pe acel domeniu, sunt alți dezvoltatori imobiliari”, a spus jurnalista în videoclipul postat pe pagina sa de Facebook.