Polițistul Valer Kovacs a fost recent destituit din funcție după ce a fost implicat într-o serie de controverse legate de Diana Șoșoacă, senator cunoscut pentru pozițiile sale politice controversate. Kovacs i-a împrumutat motocicleta și casca de polițist de serviciu Dianei Șoșoacă, ceea ce a dus la o serie de sancțiuni și, în cele din urmă, la destituirea sa.
În ciuda regulilor stricte care interzic polițiștilor să împrumute echipamentele de serviciu sau să le utilizeze în scopuri personale, Valer Kovacs a continuat să promoveze mesajele politice ale Dianei Șoșoacă. Polițistul suportă consecințele după ce i-a oferit motocicleta și casca Dianei Șoșoacă în timpul serviciului.
Valer Kovacs a rămas fără funcție
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că Valer Kovacs a încălcat mai multe reglementări, inclusiv respectarea confidențialității datelor și a codului de etică profesională. Potrivit MAI, Kovacs a adus jigniri unor categorii profesionale, a exprimat opinii contrare intereselor naționale și a difuzat materiale care instigau la indisciplină.
Raportul de cercetare prealabilă subliniază că, în perioada iunie 2022 – martie 2024, Kovacs a distribuit în spațiul public conținut audio-video ce a avut un impact negativ asupra imaginii profesionale a instituției și a respectului față de colegi. În plus, MAI a menționat că polițistul a fost sancționat în repetate rânduri, fără a manifesta regret sau respect față de statutul său.
Ce a declarat polițistul Valer Kovacs
Valer Kovacs, în schimb, susține că nu a încălcat niciun regulament și că măsurile disciplinare împotriva sa sunt nejustificate. Într-un dialog cu liderul AUR George Simion, Kovacs a afirmat că acuzațiile referitoare la împrumutul motocicletei și a căștii sunt parte dintr-un dosar separat și a subliniat că a fost una dintre persoanele care au aplicat cele mai multe sancțiuni administratorilor de drum. Kovacs a declarat că se întreabă cum ar putea să își continue cariera după această destituire, și cere susținerea publicului.
De asemenea, europarlamentarul Cristian Terheș a intervenit în apărarea lui Kovacs, sugerând că motivul real al destituirii este legat de sancțiunile aplicate CNAIR pentru neglijarea protecției carosabilului, ceea ce ar fi nemulțumit Ministerul Transporturilor.
La sfârșitul lunii mai, Poliția Română a început o investigație după ce Diana Șoșoacă a postat pe rețelele sociale un videoclip în care apărea pe motocicleta de poliție a lui Kovacs, purtând echipamentul de serviciu. Verificările vizează respectarea Statutului Polițistului și posibile încălcări ale acestuia.
Kovacs a cerut public ajutorul și a solicitat sprijinul pentru a contesta decizia de destituire. Cu toate acestea, MAI a confirmat că măsura a fost luată conform prevederilor legale, după o evaluare riguroasă a comportamentului și activităților sale în timpul serviciului.