Pielea este cel mai mare organ al corpului și funcționează ca o barieră vitală care ne protejează de factorii externi. Specialiștii atrag atenția că echilibrul său este extrem de delicat și poate fi ușor perturbat, de aceea ne putem confrunta cu o piele uscată sau deshidratată.  

De regulă, oamenii confundă pielea uscată cu cea deshidratată și invers, însă ele au cauze, manifestări și soluții diferite. 

“Este foarte important să înțelegem corect aceste două probleme ale pielii pentru a putea alege soluțiile potrivite. Pielea uscată este un tip de piele cu care ne naștem, care are un deficit de lipide. Deshidratarea este o condiție temporară, adesea cauzată de faptul că nu ne îngrijim corect pielea și nu folosim produse potrivite”, a declarat Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională.

Diana Baicu le recomandă celor care au pielea uscată sau deshidratată să urmeze câteva etape cheie în rutina lor de îngrijire.

“Pentru a avea o îngrijire optimă, indiferent dacă aveți pielea uscată sau deshidratată, este esențial să urmați câteva etape cheie. În cazul pielii uscate, se recomandă folosirea produselor onctuoase de demachiere care conțin lipide – sub formă de balsam, ulei sau unt. Evitați apa micelară, care poate fi prea agresivă pentru tenul uscat. Pentru pielea deshidratată, puteți opta pentru orice tip de demachiere”, a mai spus specialista. 

Potrivit ei, următorul pas este aplicarea tonerului, care echilibrează pH-ul pielii și asigură o curățare suplimentară.

”După toner, se aplică fiolele: acestea trebuie să ofere un aport de lipide în cazul pielii uscate și un aport de apă în cazul celei deshidratate, putând fi chiar combinate în cazul pielii uscate. Crema de ochi se aplică ulterior, indiferent de tipul pielii. Apoi, se utilizează serul – unul nutritiv pentru pielea uscată și unul de hidratare pentru pielea deshidratată.

În etapa finală, pentru tenul uscat se recomandă o cremă foarte onctuoasă, emolientă și chiar ocluzivă, iar pentru pielea deshidratată se alege o cremă strict hidratantă. Întotdeauna, rutina de beauty se încheie cu aplicarea unui produs de protecție solară cu SPF 50+”, recomandă Diana Baicu.

Mai mult, ea a ținut să precizeze faptul că pielea uscată este determinată genetic și caracterizată de o producție insuficientă de sebum.

”Bariera lipidică a pielii este afectată, ceea ce duce la pierderea de apă transepidermică. Această problemă este accentuată de factori externi, precum vremea extremă. Apar adesea iritații și sensibilitate la nivelul pielii, în special când afară este foarte frig sau foarte cald”, a menționat Diana Baicu.

Cum ne dăm seama că avem o piele uscată:

• Textură aspră și senzație de piele care „ține”

• Descuamare vizibilă

• Sensibilitate crescută la frig, căldură sau vânt

• Linii fine accentuate din cauza lipsei de lipide

• Predispoziție la iritații și roșeață

“Spre deosebire de pielea uscată, deshidratarea este o condiție temporară care poate afecta orice tip de piele, inclusiv pe cea grasă sau mixtă. Aceasta apare din cauza pierderii excesive de apă din epidermă și este adesea cauzată de factori externi precum poluarea, utilizarea produselor nepotrivite sau expunerea la vreme extremă”, explică Diana Baicu.

Cum ne dăm seama că tenul nostru este deshidratat:

• Senzație de piele care „strânge” după ce ne spălăm pe față

• Linii fine cauzate de lipsa hidratării

• Aspect tern și lipsit de vitalitate

• Elasticitate redusă

• Posibilă coexistență cu zone grase sau mixte

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here